onsdag 7 februari 2007

Hands off Iran!

Så löd rubriken till ett uttalande som antogs av Ung Vänsters förbundsstyrelse för ganska exakt ett år sedan. Så här beskrev vi situationen,

Iran pekas idag ut som ett av de största hoten mot den ”fria” världen. USA anklagar återigen ett land i Mellanöstern för att i hemlighet utveckla kärnvapen. återigen varvas skräckinjagande rasistiska nidbilder av galna muslimer med satellitbilder över påstådda massförstörelsefabriker. Senast detta skedde var i samband med USA: s invasion av Irak. Anklagelserna visade sig vara grundlösa och påhittade. Under förevändningen av demokratisering av Mellanöstern, har USA kränkt folkrätten och torterat oskyldiga människor i Irak.

Argumentationen och anklagelserna går efter välkänt mönster. Iran är nästa mål. Det är också anmärkningsvärt att länder som Israel, Pakistan och Indien – länder som har starka band till USA – som till skillnad från Iran inte skrivit under ickespridningsavtalet, inte kritiseras av vare sig USA eller FN: s atomenergiorgan IAEA (International Atomic Energy Agency). Det är uppenbart att det inte är bristen på demokrati som sticker USA i ögat utan potentiella hot mot ekonomiska och politiska intressen.

Ett år senare känns det som att ha tittat rakt in i en kristallkula. Allt mer rapportering pekar åt ett amerikanskt angrepp mot Iran. Amerikansk militär har fått tillåtelse att eliminera iranska agenter i Irak som påstås ligga bakom terroraktioner och destabilisering. Några bevis har inte presenterats. Idag kom också uppgifter om kidnappnig av den iranske diplomaten Jalal Sarafi vid ambassaden i Bagdad. Kidnapparna var klädda i den irakiska arméns färger.

John Pilger skriver som vanligt briljant om USA:s redan pågående krig mot Iran. Han skriver om nätverken som Iran beskylls för att organisera och underhålla,
“There is solid evidence,” said a State Department spokesman on 24 January, “that Iranian agents are involved in these networks and that they are working with individuals and groups in Iraq and are being sent there by the Iranian government.” Like Bush’s and Blair’s claim that they had irrefutable evidence that Saddam Hussein was deploying weapons of mass destruction, the “evidence” lacks all credibility. Iran has a natural affinity with the Shia majority of Iraq, and has been implacably opposed to al-Qaeda, condemning the 9/11 attacks and supporting the United States in Afghanistan.

Och angående Irans nukleära hot mot den civiliserade västvärlden,
In fact, Iran possesses not a single nuclear weapon nor has it ever threatened to build one; the CIA estimates that, even given the political will, Iran is incapable of building a nuclear weapon before 2017, at the earliest.
Och slutligen, bakom all nyhetsrapportering som kan tyckas vara diplomatiskt spel pågår en militär mobilisering. Jag har skrivit om det tidigare. Innan april månad kommer attacken, säger Arab Times. Det här är allvarligt.

För oss som nås av nyheterna finns det mycket att göra. Den 17 mars kommer människor över hela världen att demonstrera. Opinionen kräver en amerikansk reträtt från Irak och ett definitivt slut på ockupationen. Nu måste motståndet formeras - mot ett angrepp riktat mot Iran!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker Ahmadinejad gör ett rätt duktigt jobb själv på att ge en bild av sig själv som galen muslim.

Anonym sa...

Det spekuleras rätt mycket om att USA kommer att anfalla Iran. Man kan nog inte bortse från att såna planer finns, det gör det säkert. Men frågan är om USA verkligen vill? Visserligen kan de säkert tänka sig ett lokalt bombanfall mot någon kärnanläggning men en invasion som liknande den i Irak tvivlar jag på. Jag tror helt enkelt inte att deras kapacitet räcker. Nu är de ju dessutom på gång att engagera sig i Sudan.

Anonym sa...

Nog för att jag har förstått att du har aversioner mot att kritisera Iran, men snälla.

Irans ledare har tydligt och vid ett flertal tillfällen sagt att Israel ska förintas. Ett land som sysslar med sådana hot, är i sig ett hot.

Sluta hålla ett gäng diktatorer bakom ryggen enbart för deras öppna förakt för USA och demokrati!