tisdag 13 februari 2007

Rutten sallad


De följande dagarnas politiska utspel tar priset för totalt mental utförsäljning. Igår gick "Liberala" ungdomsförbundet ut med ett pressmeddelande där de angav att de satt HRF i blockad. Idag meddelade Federley och Peczynski att de har lagt bud på salladsbaren Wild 'n Fresh (läs här). De som står för utspelen är förstås medvetna om vad de håller på med men medieSverige är illa däran. Intellektuellt haveri eller blindhet har drabbat redaktionerna.

Mitt i allt detta skriver Ida Gabrielsson en briljant artikel om den pågående utvecklingen där antifackliga utspel från "enskilda" borgerliga riksdagsledamöter vrider debatten åt en riktning som öppnar upp för djupgående försämringar som den borgerliga regeringen saknar folkligt stöd för att genomföra.

Det är förstås fullständigt skandalöst att rapporteringen ser ut så, men inte särskilt förvånande då dagordningen knappast sätts av oss som är i behov av trygga anställningar. Vad som inte framhålls alls i debatten är det självklara i fackets agerande. I Sverige avtalsreglerar vi i första hand de anställdas vilkor istället för lagstifta kring det. När ett företag oavsett storlek vägrar upprätta kollektivavtal för sina anställda så ska facket vidta återgärder. Inget skumt i det, inget maffiaagerande, utan ett sunt efterlevande av de regler som är gällande på den svenska arbetsmarknaden.
[...]
Timbrohögern har siktat in sig på att misstänkliggöra och skadeskjuta facket i syfte att luckra upp och förändra den svenska modellen i grunden. Lagen om anställningsskydd urholkas, kollektivavtalens ställning försvagas och a-kassan sänks. Det handlar förstås inte om enstaka förslag eller enskilda stollar, det som pågår måste sättas in i ett större sammanhang. Och för oss som vill ha en annan utveckling än den som Timbrohögern spår, med en arbetsmarknad där enbart godtycke och vinstintresse får styra gäller det att ta fajten, välorganiserat och aggressivt.

Läs hela artikeln här.

3 kommentarer:

Jonas Gifting sa...

Socialdemokratin och facken är uppbyggda på lotterier och beskyddarverksamhet.

Det är maffian också.

Heja Federley!!!

Anonym sa...

Ett fack har till uppgift att se efter sina medlemmars intressen. Det är inget konstigt med det.

Problemet uppstår när ett fack anser sig ha rätt att diktera villkor mellan två parter till vilka man saknar relation.
Detta är fallet då ingen av de anställda på salladsbaren var medlemmar i något fack. HRF saknar alltså i detta fall en uppdragsgivare och har därför inget med saken att göra.

Tydligen har LO och en massa vänstersympatisörer fått för sig att LO har ensamrätt på att representera alla arbetstagare vare sig de vill eller inte.

Att man sedan hänvisar till lagstiftning (som LO/SAP själva drivit igenom) och menar att man har "rätt" att använda sig av vidriga medel för att tvinga dessa parter att lyda visar bara att man har svårt att skilja på rättsenligt och rätt.

/Razorwire

Anonym sa...

"Man mår illa. Syftet är, förutom att skaffa sig ännu flera kryss från backslicks i kommande valrörelse, att agera språkrör för dem som vill försvaga kollektivavtalen och fackföreningsrörelsens ställning - ingenting annat."

Förutom att språket i Ida Gabrielssons "artikel" är löjeväckande aggressivts så är den också löjligt spekulerande.

"En handfull medlemmar trakasserade hotell- och resturangfacket genom en aktion som gick ut på att, iförda västar, strutta runt och leka blockad mot facket. "

(Om varje hand hade fler än 5 fingrar så...) Struttande är också det ett löjeväckande ord som enbart syftar till att förlöjliga. Förlöjligande verkar onekligen vara en genomgående tendens i ung vänster ("'liberala' ungdomsförbundet")... Satsa på argument i sakfrågor istället!