torsdag 8 februari 2007

Krigshetsare

Jag var på fest för ett tag sedan. I Solnahallen i Stockholm firade iranska kurder årsdagen av Mahabad-republiken. Ungdomsförbund och riksdagspartier var närvarande med sina hälsningar. Borgerliga företrädare tävlade om att upprepa det påstådda hotet från Irans påstådda kärnvapenprogram, medan vi från Ung Vänster tillsammans med Vänsterpartiet koncentrerarde oss på kurdernas rätt till självbestämmande gällande kultur, språk och regionalt styre. Det är viktigt att fördöma de iranska, irakiska, syriska och turkiska regimernas förtryck av den kurdiska minoriteterna i respektive länder. Vänsterpartiet har under årtionden gjort ett gigantiskt solidaritetsarbete. Det är också viktigt att inse att splittringen bland kurdiska grupper, organisationer och partier är ett centralt problem. Enighet är enda vägen fram men det är förstås också viktigt att bygga långsiktigt motsånd som inte baseras på USA:s intressen i regionen. Sovjets kohandel med Shahen av Iran blev Mahabad-republikens slut. På samma sätt kommer USA och allierade att sälja ut Kurdernas rättigheter vid ett tillbakadragande.

Åter till festen. Från folkpartiet talade Fredrik Malm. Han avslutade sitt tal med de fasansfulla orden som bara kan komma från en krigshetsare,
"Den amerikanska närvaron i Mellanöstern idag är nödvändig. Det är livlinan för kurderna vare sig man vill det eller inte. I Sverige säger människor: USA ut ur Irak. Jag skulle hellre säga: USA in i Iran."

Jag mådde illa av orden. Jag var inte heller ensam. Även många åhörare var chockade, kom fram och beklagade sig. Att en riksdagsledamot från ett parti i regeringsställning hejar på för bomber och angrepp är anmärkningsvärt och måste bemötas skarpt. Malm låter dock inte lika galen och apokalyptisk när han försöker förklara sig i Sveriges radio. Jag lär tyvärr återkomma till ämnet krigshetsare under kommande dagar och veckor.

Läs också Anna Herdy.

7 kommentarer:

Paolo Pissoffi sa...

Fredrik Malm förvånar inte. Han borde överhuvudtaget inte få vara i radio. Hans analyser är rent ut sagt idiotiska. Dessutom bör varje uns av hans liberalism ifrågasättas, eller så är det helt enkelt så: liberalernas liberalism gäller för minioriteten: de själva.

Jag har själv slutat försöka kommentera Malm seriöst, för då exploderar min gärna. Satir, hån, är det enda som fungerar rent mentalt för min del.

Paolo Pissoffi sa...

Min hjärna, inte gärna. Va fan hände där? Jag kan stava, jag är inte rädd.

Anonym sa...

Malm är säkert en idiot. men han har rätt i en sak. "Den amerikanska närvaron i Mellanöstern idag är nödvändig. Det är livlinan för kurderna vare sig man vill det eller inte"

Kurder har varit och är sedan urminnes tiders politiska kondomer. Det vet du seyed. fraga din pappa.

Anonym sa...

Iran måste tvingas att upphöra med sin olagliga ockupation (och annektering) av Kurdistan. Iran ska lämna tillbaka Kurdistan.

USA är det enda landet i världen som i koalitioner med andra demokratier kan tvinga Iran, diplomatiskt och/eller militärt att upphöra med terrorn mot Israel via Hizbollah och hamas, upphöra med sitt kärnvapenprogram och lämna tillbaka Kurdistan.

Pelaseyed, jag ser dig mest som en iransk medlöpare. Att du är upprörd över Fredrik Malms tal är inte konstigare än att säkerligen den iranska ambassaden i Stockholm är det. Och det är helt irrelevant. Miljoner av iranier i och utanför Iran håller med oss. Inte dig.

Anonym sa...

Om någon är en iransk agent är det väl Geirge W. Bush. Vem har gjort mer för att öka Irans inflytande i regionen än han? Dessutom är väl Irans "ockupation" inte heller olaglig enligt folkrätten, om än moraliskt förkastlig. Folkrättsbrotten (och brotten mot icke-spridningsavtalet) begås av helt andra intressenter i Mellanöstern...

F.ö. undrar jag om några liberaler någonstans förstår hur ett modernt krig fungerar. Vilka är de som kommer få amerikanska bomber i huvudet (för ni är väl inte så galna att ni tror att en armé som går på knäna i Irak kommer storma in i det enormt mycket större Iran?)? De ledare ni (och vi!) avskyr, eller det folk ni (och vi) helst skulle vilja se befriade?

Anonym sa...

Så nu är det kurder i Iran som skall räddas. Att prata om kurderna utan att nämna Turkiet är lite verklighetsfrånvänt. Kurderna kommer att bli blåsta av amerikananrna även denna gång, nyttiga idioter, Turkiet är det stora hangarfartyget i regionen, kurderna som mest en optimistjolle.

Anonym sa...

Kom igen grabbar, det är inte MALM som är hjärnan bakom det här. Det är idioterna MAKAN och MAJEED som bestämmer vad Malm ska säga. Se hur bra de lyckats avancera sin makt i Luf till generalsekreterare.