tisdag 29 maj 2007

Väst bär skulden

Jag läser Pilger i Aftonbladet idag. Gaza brinner. Samtidigt som USA-stödd libanesisk militär skördar liv i flyktinglägret Nahr al-Bared, ökar ockupationens våld i Gaza. Senast idag skickades truppförstärkningar till Gaza. Israeliska armén har omringar området. Utomrättsliga avrättningar, och kidnappningar - en del av de ovärdiga levnadsförhållandena för den palestinska befolkningen.

Den proisraeliska lobbyn sjunger samma gamla visa. Israels säkerhet är hotad. Bildt och Carlsson stämmer in i lobbyns bortförklaringar. Diplomatins språk bär spår av västvärldens skuld,
- Israel måste i sina ansträngningar att skydda sin befolkning följa folkrättens regler. Den senaste tidens urskillningslösa attacker som framför allt drabbar oskyldiga civila på båda sidor är helt oacceptabla. Vi uppmanar president Abbas och den palestinska samlingsregeringen att gemensamt göra sitt yttersta för att stoppa den oacceptabla raketbeskjutningen av Israel.
Pilger skriver,
Det förekommer inget krig. Det som förekommer är motstånd bland några av de fattigaste och mest sårbara människorna i världen, riktat mot en fortgående, olaglig ockupation som bedrivs av världens fjärde största militärmakt, vars massförstörelsevapen omfattar allt från multipelbomber till vätebomber och vars politik belönas med ekonomiskt stöd från världens enda supermakt.
Situationen är precis så. Gaza är en av världens, eller kanske just världens, mest sargade område. Befolkningen har sedan januari 2006 varit de mest drabbade offren för USA och Europas hycklande utrikespolitik - där måttstocken så tydligt och cyniskt skiljer sig beroende på sida i den s.k. "konflikten".

Pilger skriver också om verkligheten för den palestinska befolkningen som under alla rådande omständigheter gör motstånd mot ockupanterna.
Enligt min erfarenhet är alla invånare i Gaza militanta i sitt motstånd mot sin fångvaktare och plågoande ockupationsmakten.
I enlighet med denna verklighet, ses också befolkningen som legitima mål för ockupationsmakten. Barn, kvinnor, män, gamla som unga, är "terrorister" för att de just är ryggraden som bär upp det palestinska motståndet.

I Israels ögon existerar inga civila i Gaza. Israel har fått sitt krig och fiendesoldaterna kan lätt prickas från stridsflygplan och -helikoptrar utrustade med den modernaste vapenteknologin. Men faktum kvarstår - fiendesoldaterna har inga gevär. De är barn, kvinnor, män, gamla som unga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bla, bla, Israel, bla..bla...apartheid bla bla.

Jag har inte hört mycket från dig om striderna i Nahr al-Barid eller om det barbariska mördandet mellan palstnska terrorister i Gaza. Araberna där skjöt ihjäl två mammor och ett tioårigt barb i ett hem. Avsiktligen!

Jag undrar hur du hade reagerat om israel ens oavsiktligt hade skadat dem.

Pelaseyed. Fegis. Hycklare. Whatever.