onsdag 20 september 2006

Socialdemokratins hederlighet

Det har gått några dagar nu. Valresultatet som presenterades i söndags var jämnt dock tydligt. Vi har nu ett borgerligt regeringsalternativ som är berett att ta över regeringsmakten. Besvikelsen över förlusten är förstås stor samtidigt som jag kan konstatera att vi i Ung Vänster och Vänsterpartiet jobbade hårt. I mitt Ung Vänster-distrikt var takten hög. Vi hade cirka 5-10 debatter om dagen de sista tre veckorna - ur majoriteten av dessa gick vi ur som segrare. Just därför känns det extra hårt. Jag kan konstatera att det finns ett stort stöd för en vänsterpolitik som syftar till att ta bort orättvisor, skapa en upprustad offentlig sektor, höja kvinnors löner, få stopp på den strukturella könsdiskriminieringen och stå upp för en värdig, självständig utrikespolitik. Vänsterpartiets valfrågor var därför utmärkta och träffade rätt på varje punkt. Detta märktes tydligt i debatter mot borgerliga företrädare. Medan socialdemokratin inte förmådde att formulera offensiva krav, kunde vi parera med en verklighetsbeskrivning som majoriteten av det svenska folket kände igen och sedan driva fram offensiva krav för att få en samhällsutveckling som garanterar rättvisa och minskade klyftor.

Många kan tro att allt detta är överspelat. Att vänstern misslyckades. Jag vill mena att man inte kan ha mera fel. Vänsterpartiet och Ung Vänster har lyckats att visa för människor att vi är ett seriöst vänsteralternativ i svensk politik. Vi lyckades visa att vår analys och de lösningar som vi presenterar härör från en verklighet som vi delar med många andra löntagare, vare sig de är kvinnor, män, unga, svenska eller invandrare. Det stora problemet har varit socialdemokratin som befunnit sig i ett försvarsläge från dag ett. (s) kunde inte slita sig ur en situation som innebar att ständigt förhålla sig till den samlade borgerligheten. Några exempel.

1) Debatten om bidragsfusket tog fart strax innan årsskiftet. Debatten drogs igång av Alliansen varvid mediadrevet fick den socialdemokratiska regeringen att vackla. Efter debattinlägg från generaldirektörer kom nya direktiv som innebar att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen blev hårdare gällande beviljande av ersättningar. Denna händelse skulle komma att förfölja Persson och hans regeringen fram till slutdebatten i TV. Reinfeldt använde utvecklingen skickligt genom anklaga Persson och (s) för att misstänkliggöra bidragstagare. Samtidigt var det uppenbart att det var just Reinfledt och hans allians som drivit på för utvecklingen.

2) Förmögenhetsskatten kom upp ett antal gånger under slutdebatterna i TV. Ovanstående exempel kan även direktappliceras på denna fråga. (s) framställdes som den regering som skänkt pengar till miljardärer medan Alliansen kom undan med sin politik som avser att fullständigt avskaffa förmögenhetsskatten (och sänka låta arbetslösa betala kalaset!).

De ovanstående exemplen är två frågor där (s) föll för sin egen ideologiska svaghet. I all pragmatism - för att svara på Alliansens och medias krav på jakt efter bidragsfuskare eller för att lugna miljardärerna och deras eventuella investeringar - gick Sveriges arbetarparti från att vara ett löntagarparti till att springa borgerlighetens ärenden. Socialdemokratin kunde inte ens till sitt försvar lägga fram korten och säga att "vi gjorde precis vad högern ville"! Trovärdigheten hade gått förlorad oavsett - (s) valde istället att tiga. Persson teg lika länge i frågan om arbetslösheten och när han väl började prata var det försent. (s) fick återigen förhålla sig till Alliansen. Reinfeldt kunde formulera problembeskrivingen varje gång! Detta var socialdemokratins misstag. Att inte ta initiativet i debatten när man som regeringparti är under attack är politiskt självmord. Att utföra oppositionens politik är intellektuellt ohederligt, men att sedan inte kunna försvara det är endast odugligt.

Alliansen som nu får bilda regering kommer att vara beslutsam. I alla fall tycks de i nuläget utstråla denna egenskap. En borgerlig politik är en politik som majoriteten av det svenska folket förlorar på. Det har gått tre dagar sedan Alliansen utropade sig själv som segrare - följande ha lagts fram:

1. Utförsäljning av statliga bolag som tex TeliaSonera och Vin och Sprit - förslust av vinst till statskassan!
2. Utveckling mot marknadshyror - Höjda hyror!
3. Avskaffande av spelmonopolet!
4. Privata företag gör intrång i den offentliga sektorn - se tex Stockholmsexemplet med privata företag inom vården!
5. Hårdare tag i skolan - fler betygssteg från 6an!
6. Konkurrensutsättning av Ams!

Alliansens förändringar kommer att vara genomgående och näst intill irreversibla eller kosta oerhörda summor för att återställas. Därför är den högerpolitik som vi kommer bevittna ett systemskifte och just därför börjar kampen till försvar av det som är våra rättigheter. Varje sänkning av arbetslöshetsersättningen och varje försämring av anställningstryggheten kommer att mötas med ett hårt folkligt motstånd.

Vår kamp har bara börjat!

3 kommentarer:

Fredriksson sa...

Thaher,

vad du egentligen säger ovan är att vänsterpartiet lyckades bättre att gå i opposition med sig själv än husbonden?

Seriöst vänsteralternativ? Ni fick 5,9% av rösterna i Riksdagen? Om ni verkligen vann debatter etc, hur kan det komma sig att inte fler röstade på er? Det låter snarare att "lyckan" består i att ännu en gång klamra sig kvar i Riksdagshuset.

Unknown sa...

Tjena!

3 grejer:

1. Jag håller med fredriksson i kommentaren ovan.

2. Punkt 2 på din lista över alliansens "förändringar" stämmer inte. Om man läser artikeln framgår det att Alliansen INTE till införa marknadshyror.

3. De övriga punkterna på ditt antialliansmanifest är sådant som vi tog upp långt innan valet. Ingen väljare har köpt grisen i säcken, utan alla kort har lagts på bordet. Hade vi (ve och fasa) fått ännu en vänsterregering hade vi inte haft någon aning om vilket parti som fått mest genomslag. MP? S? V? Nej, ingen hade vetat någonting.

Samarbete fungerar. Samarbete fungerar.

Anonym sa...

Såg en av debatterna i Angereds gymnasiet där vänstern var helt klart bäst. Så jag kan tänka mig att era debatter gick bra här i gbg. Men eftersom att det gick dåligt för er i valet så kanske inte de övriga debatterna gick lika bra som den jag såg? Ni kanske borde se till att dom som är med i debatterna är lika bra som han som kom till Angered var. Att Vänsterpartiet kom på andra plats i Angeredsgymnasiets skolval är debattboxningens förtjänst.