lördag 23 september 2006

Systemskifte? Vilket systemskifte?

knapp_allians_big
Sprid knappen idag!

Alliansen gick till val på att skapa arbeten och återetablera "arbetslinjen" (vad betyder det egentligen?). Reinfeldt och hans gäng distansierade sig medvetet från alla beskrivningar om ett systemskifte och experterna köpte medvetet eller omedvetet alliansens drag. Vi fick höra att alliansem lagt sig nära socialdemokratin för att övertyga väljarna om att ett systemskifte inte var aktuellt. Knappt en vecka efter valet kommer Alliansen ur sitt skal. Jag har tidigare skrivit några rader om utspelen under vecka 1.

Idag kan man läsa om det senaste utspelet från den Allians som inte ville något systemskifte. Patrik Norinder (m), ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott, säger att Alliansen siktar på att riva upp stärkningen av Lagen om anställningsskydd (LAS) som (s), (v) och (mp) beslutat om.

Skärpningen som regeringen och samarbetspartierna beslutade om innebär att en anställd har rätt till förtur till arbete om personen har vikarierat i tolv månader. Denna rättighet vill Alliansen skrota. Maud Olofssons LAS-hat kommer sakta men säkert att drivas igenom. Ett första steg är att slå undan benen på det stora antalet vikarier som hoppas på en längre anställning med anställningstrygghet.

Per Landgren (kd) kan inte hejda sig,

Så fort krutröken har lagt sig uppe i Stockholm är det här vår regeringspolitik.Det är bråttom nu, men att bara slopa en lag och återgå till det gamla borde inte vara så komplicerat.

Vi kommer alla ihåg pratet om att alla som kan arbeta också ska arbeta. Alliansen sade att det går massor med människor på deltidsarbeten som inte får chansen att jobba heltid. Men retoriken skiljer sig avsevärt från praktiken. Ett annat Allians-förslag är att avskaffa lagen om att deltidsanställda efter en viss tid ska ha rätt till heltidsarbete.

I praktiken har Alliansen inte avskaffat LAS men i det yttersta urvattnat den så att lagen till slut endast benämns "Lagen om Anställningsskydd". Innehållet är lika tom på lagar som garanterar vår anställningstrygghet som den retorik om "arbetslinje" som Alliansen framförde.

Systemskiftet är på väg! Nu gäller det att vara riktig obekväm och protestera!

2 kommentarer:

Anna Herdy sa...

Jag vill ha knappen! På riktigt, på mig? Hur gör jag?

Unknown sa...

Skriv ut i färg och klipp ut. Fixa tillgång till en knappsats. Voila!