måndag 10 oktober 2005

Tvångsalliansen som lurade väljarna



Idag kommer uppgifter om en storkoalition mellan de tyska socialdemokraterna SPD och kristdemokratiska CDU/CSU. Medierapporteringen präglas av två saker: att Angela Merkel blir första kvinna att besitta förbundskanslerposten och att hon kommer från fd Östtyskland.

DN:s Thomas Hall analyserar den stora politiska händelsen och siar om koalitionens potential:

"En fungerande stor koalition kan med kraft genomföra reformer."

Vid en presskonferens kallade Merkel själv det stora rättshaveriet för "De nya möjligheternas koalition" . Och det är klart. Schröders SPD genomförde Agenda 2010 med järnhand. Social dumpning, skattesänkningar för de rikaste, högre arbetslöshet hand i hand med lägre ersättningsnivåer har varit grundreceptet i form av Hartz IV och Arbeitslosengeldes II (a-kassa II som kan liknas vid socialbidrag) . CDU/CSU har självklart haft mer långtgående planer som platt skatt och urholkning av anställningskydd och har tillsammans med FPD drivit linjen hårt för att pressa SPD från höger håll till höger.

Nu har "de nya möjligheternas koaltition" alla möjligheter att förverkliga Agenda 2010 och genom politisk charlatanism kringgå de folkliga protesterna som satte press på Schröder under 2004. På varje område kommer den nyliberala politiken att cementeras; sänkta skatter, skrotning av sjukvårdsförsäkringen och en arbetsmarknadspolitik som sätter tvångströjor över arbetslösa. Det som Allians för Sverige skyltar med här hemma, det som Sveriges vänster varnar för, har fått ett ännu starkare fotfäste i Tyskland.

Samtidigt finns en starkare vänster i Tyskland. Jag har skrivit om Linkespartei tidigare. Det nya vänsterpartiet har uppåt 25 % i östra Tyskland och över 8 % över hela landet. Ett radikalt vänsterparti har tagit form. Gregor Gysi und Oskar Lafontaine skriver tillsammans på partiets hemsida:

"Die große Koalition verhindert den dringend notwendigen Politikwechsel in Deutschland hin zu einer Politik für soziale Gerechtigkeit, friedliche Außenpolitik, Chancengleichheit in Bildung und die Angleichung der Lebensverhältnisse in Ost und West."

"Den stora koalitionen förhindrar de nödvändiga politiska förändringarna i Tyskland med en politik för social rättvisa, fredlig utrikespolitik, lika möjligheter för utbildning och en anpassning av levnadsförhållandena i öst och väst". (min översättning)
Partiet ställer sig självklart i oppositionen i den tyska Bundestagen och kallar den politiska farsen för en "Frisyrbyte i Förbundskanslerämbetet" (Frizurwechsel im Kanzleramt).

Det anmärkningsvärda, det som svensk media inte tagit i och inte brytt sig om att rapportera om eller analysera, är det faktum att de tyska väljarna och i synnerhet SPD:s traditionella väljare är grundlurade av sina folkvalda. "Rösta på oss så styr vi landet tillsammans med våra huvudfiender" var inte SPD:s valparoll. Ändå bildar partiet koalition med det borgerliga motståndet som Schröder med retorik anklagade för at vilja försämra villkoren för de sämst ställda. Nu kommer hans parti att vara en del av angreppen mot arbetslösa, sjukskrivna, fackliga rättigheter osv.

Frizurwechsel är en rättvis beskrivning.

Inga kommentarer: