fredag 23 september 2005

Blatte-alibi-produktion

Makan Afshinnejad

Året börjar närmar sig sitt slut och man måste konstatera att Folkpartiet och dess sk ungdomsförbund förtjänar ett pris för högsta produktivitet av blatte-alibin 2005.

Folkpartiets arbetsgrupp ledd av ärke-hus-niggern Rojas var först ute med att ge rasismen ett blatte-ansikte. Nyamko Sabuni, som ingick i arbetsgruppen, hajade alltför sent hur reaktionära och kontroversiella slutsatserna var och vägrade till slut delta i debatter (SVT Debatt 8 mars).

Även LUF har ett antal alibin för sin invandrarfientliga politik. Makan Afshinnejad, generalsekreterare (?) Liberala Studenter, har i dagarna filosofierat kring händelserna i Ronna där de boende tröttnade på den rasistiska poliskåren.

En undersökning som Folkpartiet presenterade, kallad ”utanförskapets karta 2005”, visar att stadsdelarna Rinkeby, Rosengård och Skärholmen ligger i den absoluta toppen av de mest brottsbelastade stadsdelarna. Antalet anmälda våldsbrott är dubbelt så högt som landet i stort. Antalet anmälda skadegörelsebrott har sedan 2002 ökat med 18 procent. Det är en skrämmande utveckling som dessa förorter visar upp.

En rad utsatta förorter, som Rinkeby, Skärholmen, Rosengård och Hammarkullen är i riskzonen för vad som kan likna upploppen vi bevittnade i Ronna. Låg sysselsättningsgrad, brist på förebilder i förorten och dåliga studieresultat är några exempel som bidragit till det växande utanförskapet. Landets utsatta områden har kommit att bli en tickande bomb i takt med ett otillräckligt ledarskap i Rosenbad.


Det Afshinnejad inte nämner är det dagliga helvete som invandrarungdomar möter. Byråkrater som finns i förorterna under arbetstid och som kl 16.00 sätter sig i sina bilar åker till innerstan eller etniskt svenska (läs segregerade) områden med hög medelinkomst. Eller för den delen en poliskår vars agerande mer och mer liknar den amerikanska Rodney King-metoden.

För ett bra tag sedan var jag på en hearing i Hammarkullen, där Masoud Kamali, utredare av regeringens maktutredningen, lyssnade på de boendes erfarenhet av diskriminering och rasism. Jag klistrar in några kommentarer från Hammarkulleborna:Polisen har den här synen, att invandrarmän är brottslingar och invandrarkvinnor är det lite synd om. (Kvinna i Göteborg)

Jag har aldrig träffat en polis som behandlat mig schysst, och jag har aldrig träffat en invandrare som inte blivit illa behandlad av polisen. (Man iMalmö)

Det var en gång i stan en kvinna som påstod att vi försökte råna henne. Hon började skrika. Vi stod där och gjorde ingenting. Så kom det några personer dit och börja hota oss och sa ’jävla svartskallar’ och ’negrer, vad gör ni här’. Vi blev chockade och rädda och sa ingenting. Sedan var det en som ville slå oss så vi sprang i väg men de hann i kapp oss. De började slå och misshandla oss, en av dem bröt armen på en av oss. Samtidigt ringde de till polisen. Polisen kom dit och då sa de andra att de försökt varna den här kvinnan och därför stoppat oss. Så vi sa nej, så var det inte alls. Men de lyssnade inte på oss, de sket i det. Så sa polisen att vi skulle hänga med dem. Vi satt i häktet en dag för det och vi blev misshandlade. Vi försökte anmäla dem men dom sa att det inte hjälper. (Man i Göteborg)

Kontrollanterna ringer polisen som tar med sig ungdomarna, ber dem ta av sig byxor och skor, kontrollerar deras mobiltelefoner så de inte är stulna. Sen ber de dem sätta sig i bilen och så kör de någonstans och säger ’nu får du gå hem’. Det var en kille som var 17 år som de gjorde så med. (Kvinna i Göteborg)

(Utdrag ur Sverige inifrån - Röster om etnisk diskriminering)Och det fortsätter. Nu kan Afshinnejad som har gjort sin tid i flyktingförläggningen och nu tittar ut genom fönstret mot Drottningtorget, säga vad han vill om "brist på förebilder" och "dåliga studieresultat". Sanningen är den , herr Afshinnejad, att den situation som uppstått i förorterna på intet sätt är ett resultat av de boende själva. Dåliga studieresultat lägger skulden på eleven. Brottsligheten lägger skulden på Mohammed från Somalia på samma sätt som invandrarna av Folkpartiet skuldbeläggs med fenomenet "bidragsfusk" (Läs för övrigt Esbatis kommentarer om detta).

Det man kan konstatera är att det pågår en systematisk nedbrytning av förorterna - en social och ekonomisk utarmning. Etableringen av allt fler privatskolor som stjäl kommunens skolpengar innebär i längden nedskärningar i den kommunala skolan (för övrigt ofta belägna i förorterna) och i längden självklart till dåliga studieresultat hos de brörda eleverna. Sitautionen är katastrofal nu men skulle bli ännu sämre med Alliansens skattesänkningar. Brottsligheten kommer bl a ur den arbetslöshet som blivit effekten av ett välfärdsslakt som skulle bli långt mer djuågående om Alliansen får säga sitt. Brotten föds ur den maktlöshet man känner när ens mamma och pappa har fått nobben på den 101 anställningsintervjun. Eller din lille bror som kommer hem efter ännu en dag av rasistiska glåpord i skolan eller trakasserier från polisen på väg hem från fritidsgården (om den inte är nedlagd). Världen skiljer sig något från Drottningatan och en mobilräkning som betalas av Folkpartiet Liberalerna.

Och då pratar du förebilder...Nja, tror inte det!

7 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

eee...snubblade in på den här bloggen och jag fattar inte en grej.. vad har den här Makan Afshjinead något med din text att göra. Han beskriver ju samma problem som du...arbetslöshet, brist på positiva förebilder och kass utbildningssystem...

Är ditt största problem att han Makan får sin mobilräkning betald av FP?

Anonym sa...

Anonymous, ere du makan?

Anonym sa...

Grymt välskrivet Thaher!

Anonym sa...

Hmm. Du heter nästan Thatcher.

Unknown sa...

Bikari mage?

Anonym sa...

right on!