söndag 18 september 2005

Agenda=Fox News

Bill O'Rielly?

Söndag kväll innebär som vanligt glass, chips och cola framför Sveriges i särklass mest reaktionära samhällsprogram, Agenda med programledaren Lars Adaktusson.

Parlamentsvalet i Tyskland var i fokus. Ett osäkert läge enligt tex SVT och DN. Ett dött lopp och ingen klar vinnare. Men inte för Lars Adaktusson som ihärdigt och med självsäkerhet som hos en livslevande vallokalsundersökning, gång på gång utropade Merkel och CDU till vinnare. Medan nyhetsredaktionen i samma TV-kanal pratar om en stand off, har Adaktusson bestämt sig för att CDU tagit hem segern. Det hela bekräftas av Carl Bildt Live från CDU:s valvaka.

Jag kommer att tänka på presidentvalen i USA år 2000 och 2004, där den ultrakonservativa nyhetskanalen Fox News var först ut med att utropa George W. Bush till vinnare. Under valet 2000 var Fox först ut med nyheten, långt innan rösterna var räknade och tätt efter följde de andra nyhetskanalern NBC, CBS, CNN och ABC (Washington Post). Fyra år senare skulle Fox News upprepa samma manöver gällande delstaten Ohio där man utropade Bush som vinnare. Efter sändningen tillkännagjorde Ken Blackwell, Ohio secretary of state, att det skulle behövas ytterligare 11 timmar innan valresultatet kunde säkerställas (Guardian Unlimited).

Adaktusson gör en Fox News. Inte så långsökt när hans samhällsmagasin mer och mer liknar O'Reillys fascistoida fars som också sänds av TV8.

Samtidigt som Adaktusson visar på sin opartiskhet som journalist, pratar diverse experter om absurda konstalationer av socialdemokrater och konservativa i en eventuell regeringskoalition. Konstalationer som verkar omöjliga på pappret men som i den tyska politiken snarare visar olika grader av samma nyliberala politik hos de etablerade partierna. Resultatet: försämring av ersättningssystem och skrotning av välfärd. En "Allians för Tyskland" som tydligt visar var Sverige kommer att vara på väg efter ett borgerlig seger i riksdagsvalet 2006.

Det som är riktigt intressant är hur det nya partiet Die Linke går frammåt i det östra delarna av Tyskland där den borgerliga politiken slått undan benen för människor. Portalen ARD ger en bra bild av valet. I öst har partiet, som en är en koalition mellan PDS och fd socialdemokrater till vänster om SPD, över 25% av rösterna jämfört med knappa fem procent i västra Tyskland. Samtidigt gör partiet ett bra val och går i helhet frammåt med över 4 %. Med tanke på att valdeltagandet är det lägsta under de senast 40 åren, gör det nya vänsterpartiet ett bra val (se översikt). Och förklaringen till framgångarna är förstås att partiet fjärmat sig från den gråa massa av etablerade partier som nu vill sitta tillsammans i absurda koalitioner och istället lyft upp typiska rättvisefrågor med fokus på försvar av återstoden av ett välfärdssamhälle. Man har kritiserat sänkta ersättningsnivåer för arbetslösa, pensionärer och sjukskrivna samtidigt som man vill höja skatter för höginskomsttagare för att kunna finansiera en återuppguggnad av välfärdssystemet.

Vänsterpartiet här hemma börjar få en hel massa exempel på hur man kan föra en framgångsrik valkampanj och vilka frågor som man ska fokusera på. Det gäller att dra lärdomar och sätta stopp för borgerligeheten.

Back to the roots!

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Unknown sa...

Tack för tipset. Jag förstår inte riktigt vad du menar, men jag inser att det är allvarligt

olydig sa...

Väldigt bra text.