fredag 23 december 2005

Periferi

Under rubriken "Politikerna ansvariga för fördomarna om invandrare" skriver Masoud Kamali och Magnus Dahlstedt om invandrares ställning i den svenska demokratin. De beskriver det svenska politiska livet som ett "reservat för en exklusiv, föreställd "svensk gemenskap". Påminner mig om Esbatis inlägg om det moderata samlingspartiet som verkar få en helsvensk riksdagsgrupp, fri från bråkiga, konstiga invandrare som man måste lära upp i demokratins olika regler. Kan ett parti som överhuvudtaget saknar svartskallar göra anspråk på att bryta utanförskap? Svaret är förstås nej.

Detta är viktigt. När drygt nio månader återstår till riksadagsvalet är det kritiskt att mobilisera mot Alliansens politik. Det är viktigt att dissekera och blottlägga den. Det som har förts fram av borgerligheten är en kombination av högerpopulistisk rapakalja och ett välpaketerat förslag på ett komplett, och cementerat systemskifte. Arbetsrätt, kollektivavtal och esrättsningssystemen ska bort. En polisstat ska formas. Som murbräcka används invandrare som grupp; invandrare som fuskar med bidrag, som befinner sig i en "bidragskultur", som är passiva arbetssökanden, och som är brottslingar pga av deras "kulturarv". Eftersom moderaterna tydligen saknar blattealibin, har folkpartiet ställt upp med Mauricio Rojas (jag har skrivit om det tidigare; här, här och här), som senast var ute i DN Debatt (se länken "kulturarv") och medvetet övertolkade och felciterade BRÅ:s rapport om invandrare och brottslighet.

I några rader omvandlade Rojas invandrare från misstänkta för brott till de facto brottslingar. Detta är målande för en rasism och pågående diskriminering som är så djupt rotad att Rojas är fullständigt blind för den. Om det är någon som tvekar kan jag hänvisa till champagne- och tårtfesten i Migrationsverkets lokaler, eller de moderata valarbetarna under valet 2002 (fallet som Janne Josefsson avslöjade med dold kamera), eller de faktum att invandrare faktikst riskerar att misstänkas för brott 2.5 ggr mer än infödda svenskar. "Kulturarv", persisk matta eller rasism?

Att högern inte kommer att byta taktik är uppenbart. Slaget om (läs mot) har bara börjat. Borgerligheten kommer att vara osmaklig under sin kampanj. Reinfeldt & Co kommer att ta fram alla kort. Tsunami-kortet kommer att vara passé, men invandrare som ingen vill ha finns det gott om.

Det är hög tid att vi med främmande "kulturarv" (även efter 10 års medborgarskap och en ren dialekt) börjar betraklta oss själva som politiska subjekt. Valrörelsen 2006 kommer att handla om kraftigt sänkta arbetslöshets- och sjukersättningar, om en hyresrätt i Bergjsön som omvandlas till en bostadsrätt och om att kratta löv för 5000 kr i månaden. Låter det bra?Varsågod, rösta på Rojas. Men om vi är beredda att ta kampen för att på allvar ta det som är vårt, nämligen våra rättigheter, så måste vi mobilisera oss mot borgerligheten. Valrörelsen 2006 är tillfälle vi inte får missa.

God Jul, Sverige!

Inga kommentarer: