fredag 2 mars 2007

Israel fördöms av B'tselem

Foto: AP


För någon dag sedan skrev jag om den praxis som är vanligt förekommande inom den israeliska militären. Palestinier har använts som mänskliga sköldar vid de intrång som gjorts i palestinska områdena, senast i Nablus. Al Jazeera skriver om vittneskildringarna. Sameh Amira, en 24-åring, säger,


"When I was walking ahead of them, I was expecting they would shoot bullets at any time.
[...]
All the time I was scared, terrorised. I was expecting anything from them. That I would be injured and die in front of them.
[...]
[The Israeli soldiers] said 'come here' and they put me ahead of them and took me up to the house. As soon as they were in, they started shooting at the wardrobe."

Sådan är vardagen i det ockuperade Palestina. Brotten mot civilbefokningen är otaliga och väldigt få härndelser når omvärlden och västerländsk media. I Sverige har media snarare normaliserat ockupationen på så att det nu mera handlar om "operationer" (Läs Esbati).

Den israeliska människorättsorganisatonen B'tselem riktar nu hård kritik mot Israel eftersom agerandet till och med strider mot en dom utfärdad av ockupationsstatens egen Högsta domstol. Som vanligt förnerkar den israeliska armén händelserna och skjuter bort anklagelser med motiveringen att sådant inte förekommit i bildmaterial från "operationen" i Nablus (se bilden ovan!).
Det är viktigt att agera, att prata om förtrycket, att våga ta debatten med de som stödjer ockupationen (här och här). Det är viktigt att inte tiga!

4 kommentarer:

olydig sa...

Vänta nu... Var det inte användandet av mänskliga sköldar som var det värsta och fegaste man kunde göra, enligt våra bombglada "liberaler", då Hizbollah anklagades och fördömdes för just detta under Israels angrepp på Libanon? Var är alla upprörde rop nu?

Anonym sa...

Jag trodde att praxis betydde vanligt förekommande... Inte bara populistisk revisionist utan en idiot också...

Saga Rosén sa...

- Vad är en kommunist?
- En som läst Marx och Lenin.
- Vad är en antikommunist?
- En som förstått Marx och Lenin.

...tål att tänkas på, eller hur?

olydig sa...

Intressant att "liberala" Saga Rosén väljer att ducka för själva sakfrågan. Kanske inte helt förvånande, med tanke på att hon är folkpartist. Kom igen nu Saga, släpp dina floskler. Stöder du israelernas beteende? Går det verkligen ihop med dina högtravande plattityder om demokrati?