torsdag 22 mars 2007

Dugard: Israel en apartheidstat

Det har hänt en hel del i Palestina under senare tid. Jag har inte haft tid att skriva något om skeendena och detta inlägg är inte heller ett rättvist försök.

Hamas och Fatah verkar ha enats om formerana för en samlingsregering men spänningen mellan det två parterna tycks inte vilja minska. Det är förstås mycket beklagligt och oerhört allvarligt. Mitt i den politiska kohandeln svälter ett folk som är berövat all värdighet. Omvärlden håller upp en human fasad genom att erbjuda enighet och samexistens med ena handen medan hela det ockuperade palestinska samhället hålls i ett ekonomiskt och politiskt strupgrepp med den andra. Att kräva av ett ockuperat folk att släppa stenarna och passivt låta sig utplånas och rensas bort från jordens yta är kriminellt. Att gå med kraven likaså. Jag har inte mycket till övers för varken Hamas eller Fatah, men någon grad av hederlighet tycks ändå existera - ännu - när samlingsregeringen avvisar kvartettens orimliga krav.

En part som skattar sig lycklig är förstås Israel som i egenskap av ockupant tycks vara befriad från alla sorters krav och skyldigheter. Hittills har kvartetten inte krävt ett upphävande av ockupationen , de utomrättsliga avrättningarna eller de dagliga trakasserierna vid vägspärrarna. Olmert signalerar om att Israel är berett att göra ”stora och smärtsamma” eftergifter genom att i utbyte mot diplomatiskt erkännande hos arabvärlden lämna de områden som ockuperats sedan 1967. Låter lovande för den som inte skadats av cynismen i ockupantens mord på människor och hopp. Den som lever får se.

Den som dock lever i verkligeheten kan läsa följande nyhet från Al Jazeera. John Dugars, FNs specielle sändebud för mänskliga rättigheter pratar om Israel i termer av en stat som tillämpar apartheid gentemot palestinierna. Han är rak på sak,
Dugard, a South African lawyer, said restrictions on movement and separate residential areas gave a sense of "deja vu" to anyone with experience of apartheid, noting that apartheid was "contrary to international law".

"Of course there are similarities between the OPT [Occupied Palestinian Territory] and apartheid South Africa."

Frågan om de israeliska bosättarna är förstås alltid aktuell. Bosättningarna är olagliga enligt FN men det byggs som aldrig för och systemet används för att skapa fakta på marken. Israels framtida gränser bestäms av den konstanta utbyggnaden av bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Dugard som varit plats beskriver bosättningarnas påverkan på palestinierna på följande sätt,
"Settlers, largely unrestrained by the Israel Defence Forces [the Israeli military], subject many Palestinians to a reign of terror - particularly in Hebron."

Apartheidstaten Israel måste bojkottas. Anslut din kommun till Nätverket Bojkotta Israel och delta i bojkotten!

Tidigare poster:
>>Esbatis kommentarer: Också Dugard
>>Söndra och härska - vi känner igen det!

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=uhWgZu6tcZU&eurl=http%3A%2F%2Fal%2Dhamatzav%2Eorg%2F