måndag 27 november 2006

Gaza

Situationen i Gaza är akut. Igår pratades det om en vapenvila som egentligen aldrig infann sig av den enkla anledningen att de israeliska ockupationstrupperna aldrig drog sig tillbaka. Sveriges Radio rapporterade i söndags,
Men nu har Islamiska Jihad tagit avstånd från vapenvilan och även Hamas säger att man avfyrat raketer mot Israel då man upptäckt att israeliska soldater finns kvar på Gazaremsan.
Förra veckan skrev den franska tidningen l'Humanité om en rapport (se här och här) rörande det akuta läget i Gaza . Bakom rapporten står den franska organisationen “Médecins du Monde” som kartlagt hälsosituationen i det sargade palestinska samhället. Slutsatserna vittnar om hur fasansfullt den kollektiva bestraffningen slår mot de människor som varit fängslade i Gaza - detta helvete på jorden. Speciellt i samband med de israeliska operaitioneni somras som gick under de cyniska namnet "Summer Rain" har Gazas befolkning lidigt oerhört. Här är några av resultaten från rapporten:

>> Tillgången till sjukvård har minskat drastiskt. För 23 % av befolkningen tog det ca en vecka att nå en sjukvårdsenhet. Efter belägringen och sanktionerna tar det numera fyra veckor att nå sjukvårdsfaciliteterna. Många söker sig inte alls till sjukhusen av rädsla för de israeliska trupperna.

>> Under maj 2006 ökade andelen förtidigt födda med 60 %.

>> Ca 85 % av befolkningen är traumatiserad.

>> 50 % av patienterna i området har inte råd att köpa nödvändiga läkemedel.

>> Innan den israeliska attacken "Summer Rain" hade 70 % av befolkningen tillgång till rinnande vatten. Under och efter attackerna hade siffran sjunkit till 32,5 %.

>> Tillgången till mat och föda har påverkats drastiskt. Innan operationen "Summer Rain" åt 40 % av befolkningen färre än tre måltider per dag. Efter sommarens intensifierade israeliska attacker mot Gaza har hela 90 % av befolkningen inte tillgång till mer två måltider per dag.

Pierre Micheletti, president i “Médecins du Monde”, säger till l'Humanité
"Our feeling is that the Gaza Strip is an area intentionally maintained in a state of artificial respiration, with the pretense of open borders which allow the people to survive, but at just a minimal level."

Onsdagen den 29 november är Palestina-dagen. Den 29 november 1947 beslutade FN:s generalförsamling att dela Palestina. I Göteborg anordnar bla Ung Vänster och SSU en manifestation för att uppmärksamma situationen i Gaza men också palestiniernas rätt till en egen stat.

Plats: Millenieplatsen, framför STORAN
Tid: Onsdagen den 29 november, kl 17.30 - 19.00

Slut upp!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte skriva om hur Olmert idag höll ett tal om att man vill ge stra territorier till palestinierna, avveckla flertalet bosättningar på västbanken, ha fredssamtal med Abbas och frige massvis av palestinska fångar i utbyte mot Shalit?

Och hur terrorister i Gaza några timmar efter Olmerts fredstal avfyrade raketer mot Sderot?

Dessutom var det bara Hamas som påstod att några soldater var kvar i Gaza. Dels är det en HÖGST suspkt källa och dessutom är det knappast nog med anledning för att bryta en vapenvila och skjuta raketer mot civila.

Elvis sa...

Varför tog inte Hamas lite bildbevis på denna påstådda överträdelse av vapenvilan och gav dessa till media förresten? Det kan väl aldrig vara så att de blåljög?

Pelaseyed sa...

"Dels är det en HÖGST suspkt källa ...".Vad syftas det på här? Sveriges Radio eller?

Vad jag vet är Abbas inte den som palestinierna röstade fram den 20 januari. Förhandlingar ska ske med den palestinska regeringen. Det är ju inte så att länder som råkar ha något emot en borgerlig regering i Sverige förhandlar med Göran Persson istället.

Förresten, hur snappar ni upp alla blogginlägg som är kritiska om Israel? Tipsa mig gärna!

Elvis sa...

Sveriges radio måste ta ta Hamas uppgifter, ty det finns inga andra att gå på, eftersom det bara är Hamas som har uppgiften om varför de ville skjuta raketer efter vapenvilan.

Hamas motiverar med att det fanns israeliska styrkor kvar i Gaza. Då måste jag verkligen undra: Varför kan inte Hamas stödja sitt påstående med t.ex bilder eller varför inte videosekvenser? Det borde ju ligga i deras intresse att kunna BEVISA att Israel brutit vapenvilan.

Fanns det dessutom israeliska soldater kvar efter klockan tre idag? Då sköt man ju igen mot Sderot.

Om palestinier vill ha fred är det knappast så smart att låta Hamas vara förhandlingsparten. Abbas är palestiniernas president ordförande i PLO och det borde ge honom rätt att förhandla.


"Förresten, hur snappar ni upp alla blogginlägg som är kritiska om Israel? Tipsa mig gärna!"

Jag förstår att det är jobbigt att inte kunna skriva vad som helst utan att det ifrågasätts.

Elvis sa...

..och för övrigt så är ju din blogg inte direkt överöst med kommentarer, så du borde väl bli glad?

Samuel Kaufman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Samuel Kaufman sa...

Jag håller med Elvis i tidigare inlägg. När det kommer till dig Taher så är din onyanserade bild på konflikten är väldigt tråkig. Jag har hört dig innan i debatter och har då uppfattat din historiebeskrivning som i bästa fall "ultra-revisionistisk". Om inte annat borde du inse att Palestina har allt att förlora på att angripa civila även om det i detta fall inte innebar personskador. Hur skulle det ha sett ut om raketerna skadade eller dödade någon? Detta enbart för att man hävdade att det fanns en tillbakadragande Israelisk soldat i Gaza... Fördöm allt våld och uppmana gärna till två stater i samexistens och fred så kommer demonstrationerna locka folk från hela politiska spektret..

Elvis sa...

"we are a little disappointed by the continuation of Kassam rocket fire at the South by the Palestinians."- Säger Olmert efter dagens raketattack mot Sderot...

Om det nu FORTFARANDE finns israeliska soldater kvar i Gaza tycker iaf jag att det är dags att visa lite bevis. Om inte, kan man ju försöka respektera vapenvilan...

Anonym sa...

Hörru pelaseyed, tror du fortfarande att Hamas hade en god anledning att beskjuta israeliska civila efter att den (ensidiga) vapenvilan trätt i kraft? Eller kan du tom sträcka dig så långt som att Hamas faktiskt LJÖG om att det fanns israeliska soldater kvar efter tillbakadragandet och använde det som ett svepskäl för att kunna ge efter för sina lustar? Kvadratmeterstora skygglappar, någon?