tisdag 14 mars 2006

Söndra och härska - vi känner igen det!

Idag kommer rapporter om att israeliska ockupationsmakten stormat ett palestinskt fängelse i jakten på PFLP-ledaren Ahmed Saadat. Saadat hålls fången tillsammans med ett antal andra akrivister, samtliga anklagade för mordet på den israeliska turistministern Rehavam Ze'evi (se nedan för mer om Ze'evi). Fängelset är under den palestinska myndighetens kontroll, men vaktades av amerikanska och brittiska soldater. Rapporter säger att amerikaner och britter lämnade fängelset kort innan den israeliska armén påbörjade anfallet.

Den är ingen hemlighet att den israeliska brutaliteten inte bara visar sig mot palestinierna i allmänhet. Den riktar sig i synnerhet och efter Hamas' seger i valet, mot den palestinska myndighetens samtliga funktioner. Målet är - som innan - att lamslå myndigheten och hindra och omöjliggöra varje tecken till stabilitet i de ockuperade områdena. Livet ska förpestas - t.o.m. för de som sitter i palestinska häkten. Allt för att odugligförklara ett samhälle - ett folk.

Samtidigt som pro-israeliska krafter försöker måla upp en bild av att ockupationen håller på att upphöra - eller har upphört - varnar FN för att den rättsvidriga israeliska muren är en humanitär katastrof. Det som av Israel kallas för ett säkerhetsstängsel, har med tydlighet visat att det har till syfte att reducera antalet palestinier i de ockuperade områdena, säger John Dugard, FN:s specielle sändebud på plats i det ockuperade Palestina. Israel har som bekant fortsatt med utbyggnaden av muren, trots Internationella brottsdomstolens dom för två år sedan. Muren och vägspärrarna - som sedan förra sommaren ökat med 25% i antal - skapar med tiden ett Israel som sträcker sig alltmer utanför dess urprungliga gränser och allt längre in i områden som idag är palestinska samhällen. Olmerts senaste mål - nämligen att israels gränser ska permanentas senast 2010 - underbyggs med en alltmer aggressiv politik gentemot de ockuperade områdena; Olmert vill inte längre bara bomba och riva sönder samhällen. Han vill bygga bort Palestina.

I allt detta attackeras den palestinska befrielsekampens symboler. Sharons besök av Al-Aqsa-moskén ledde till Al-Aqsa-intifadan och dagens stormning av fängelset i Jeriko med målet att gripa - eller döda - PFLP-ledaren Saadat är ännu en provokation, mot Hamas men också mot PFLP som nu inlett förhandlingar med Hamas om att sitta i en framtida regering. Allt för att omöjliggöra stabilitet, men kanske viktigast ett enat palestinskt mostånd mot ockupationsmakten. Söndra och härska - vi känner igen det!

Mer om Ze'evi:
Ze'evi var den person som i april 2002 beordrade anfallet mot Arafats bostad/högkvarter. Han är också ökänd för sin anti-palesinska politik och har bland annat kallat den palestiska befolkningen bosatta och förvärvsarbetande i Israel för "löss" och en "cancersvulst". Som grundare av högerpartiet Moledet, var han den ledande förespråkaren av entnisk rensning av den palestinska befolkningen - en tvångsförflyttning till de angränsande arabstaterna.

Läs mer om Hamas och valet här!

********************************************************
Uppdatering

Läs också dokumentärfilmaren Maj Wechselmans
artikel i Afonbladet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Word!

Frankie sa...

På tal om något helt annat, respekt för den kritik du för mot SÄPO i intervjun med Proletären.