torsdag 25 januari 2007

Årets Sell out!

Zanyar och CarlosDet har pratats och det pratas ständigt om de nya svenskarna, eller nysvenkarna som de heter i folkmun. Det pratas om svenskhet, om andrafiering, kommunikation, hooden, hedersmord, kebab, islam, slöja, Usama, Bush, Carlos Rojas och sist men inte minst om Zanyar Adami.

Zanyar är en ung invandrarkille, eller nysvensk, som föreläser om "ledarskap, makt, svenskhet kommunikation, skrivande och journalistik". Han är från ett annat land. Han har egenskaper som skiljer sig väsentligt från köttbullar och lingonsylt. Zanyar äger nyckeln in i det okända. Han kan genvägen till det som jag förstår men som du som heter Fredrik, Fredrick, Carl eller har Borelius som efternamn aldrig kommer att begripa. Zanyar har hela Orienten, bergen, öknen, savannerna, oljefälten och kebaben i sina händer. Han vet precis vad manlighet är. Han vet också vad entrepenörskap innebär om man är en invandrarkille i vårt jämlika land. Nej, du! Han har inte öppnat en pizzeria runt hörnetsom Ahmed och hans fru. Zanyar kör inte heller din gräsklippare med din skatterabbat från Anders Borg. Zanyar är ny, fräsch och har "gått från ingenting till över 20 anställda och mångmiljonomsättning". Han förtäljer hemligheterna - "Allt ifrån hur du hittar en affärsidé till hur du förverkligar den och gör den lönsam."

Det senaste projekten som Zanyar och latino-Carlos har lanserat hänger helt på oss som känner igen oss i Zanyars och latino-Carlos situation. Det handlar om Zebror helt enkelt. Du vet, kurd, latino, invandrare, man, heder, andrafierade, utanförskap, hooden, parabol, kebab, arabistan... du vet vi som är så där exotiska. Vi som är unika med vår spännande kultur med alla lukter och färger...någon måste ju ta tillvara på våra kvalitéter!

Via något som verkar vara ett pressmeddelande meddelar mediemogulen och tillika vd:n för "koncernen" Latifeh,

Zebras ska hjälpa företag att nå svenska blattar

Köpkraften bland svenskar födda utomlands är 206 miljarder kronor. Och 80-talisterna som bor i miljonprogrammen har mer pengar över varje månad (2789 kronor) än några andra i ålderskullen. Det är en enorm marknad företagen missar, och nu ska Zebra hjälpa chefer och anställda att nå den målgruppen.

- Vårt fokus ligger på hur företag och myndigheter kommunicerar. Vi kallar det vi utbildar i för "interkulturell retorik". I grunden handlar det om att få kunskapen som behövs för att kommunicera målgruppsanpassat, säger Elaine Bergqvist, utbildningschef på Zebra.

Zebra är sprunget ur tidningen Gringo och företaget som gänget nu bildat med namnet Latifeh. Efter tidningarna Macho och Gringo samt festivalen Hoodsfred, blir Zebra den fjärde verksamheten Latifeh kickar igång.

- Det känns som en helt naturlig utveckling. Sen vi startade Gringo bolag, myndigheter och institutioner. Alla brottas med okunskapen som finns bland personalen och vi såg att vi kunde göra en insats, säger Carlos Rojas, vd för Latifeh.


Allt börjar klarna. Gringo, Macho, Salsa eller vad alla dessa Metro-bilagor har hetat, har just haft ett bestämt och högst medvetet syfte. Det har således aldrig handlat om att motverka fördomar, att få svenskar att förstå varför invandrare luktar vitlök eller varför invandrarmän mördar sina kvinnor. Det bestämda och medvetna syftet har varit att exploatera en grupp som redan idag är den nyliberala politikens förlorare. Gruppen bor främst i storstädernas förorter och får ta smällarna när nästa nedskärningstsunami når land. Det är kidsen i Hammarkullen, Rinkeby och Rosengård som affärsidén krestar kring. De tillsammans utgör guldkalven som ska mjölkas. Mjölkbönderna som drar i spenarna är Zanyar Adami och Carlos Rojas, Sveriges allra mesta Integrationsbusinessmen.

Tack Anna för tipset!

12 kommentarer:

Dan från Gringo sa...

Brollan varför är du så arg? Finns det nåt bättre sätt att motverka fördomar på än att från näringslivet visa att det går att satsa på förorten? När jag växte upp var det inte en jävel som brydde sig om min ort, varken politiker eller företag. Om åtminstone en av de aktörerna börjar få upp ögonen tycker iallafall jag att det är fett soft.

Ha det bra, skön blogg.

nooshi sa...

"interkulturell retorik". hahahahah
jag dör.

(2789 kr över varje månad!?? what? jag lever förfan på kredit sista veckorna! Är det här ett skämt eller? )

/en person ur den mycket homogena gruppen 80-talister

Salle sa...

Carlos myntade ju utrycket "husblatte" vilket va bra. Synd bara att de är på väg att bli sånna själva.

Bra blogg!

Anonym sa...

länge leve integrationsmaffian!

/abgousht

Joachim Reifer sa...

Brush, Du är iranier, va?
Det är konstigt att det är alltid iranier som klagar på att folk engagerar sig i förorten och invandrade. Nån borde sätta en megafon i varje iraniers öra och skrika..You are all niggers tooo!
Ni är inte bättre än nån..

Pelaseyed sa...

Ska du säga Mr "Dyslexi är en sjukdom. Att komma
från en annan kultur med ett annat språk är det inte"!

Beth sa...

"Nån borde sätta en megafon i varje iraniers öra och skrika..You are all niggers tooo!"

Eeehhh, ursäkta mig Joachim, men jag bara måste få ställa en liten fråga: är du helt rubbad, karl?

Joachim Reifer sa...

Ehh Beth..nej..vem är du?
Och till dig Pelaseyed, du svarade inte på min fråga..varför är många iranier såna bountyblattar?

Joachim Reifer sa...

alltså mörk på utsidan och ljus på insidan. Ni är precis som vi alla andra blattar..varken bättre eller sämre..

Tensta-Barkev sa...

Dan - du och dina kompisar är förståndshandikappade.

"Dan från Gringo said...
Finns det nåt bättre sätt att motverka fördomar på än att från näringslivet visa att det går att satsa på förorten?"

Eh... ja det gör ju det. T.ex. är det ganska så dumt att som Gringo/Zebra lära företag att folk i hooden är dumma i huvet och att man för att förebygga "kulturella krockar" måste rikta reklam på blattesvenska för att de ska förstå. Du och dina affärskolleger tjänar pengar på att bekräfta bilder av invandrare som främmande och exotiska.

"När jag växte upp var det inte en jävel som brydde sig om min ort, varken politiker eller företag."

Nämen åh stackars dig. Inget företag "brydde sig" om dig. Måste ha varit tufft att inte ha haft nån som ville proppa dig full med reklam på miljonsvenska. Real tough shit. Alla vet ju att reklam är att "bry sig".

"Om åtminstone en av de aktörerna börjar få upp ögonen tycker iallafall jag att det är fett soft."

Ja för ER och ZEBRA ja. Det är ju själva affärsidén, pucko.

Alltså vad är det med er gringomänniskor egentligen? Ni suger maktens balle. Alla från orten ser rakt igenom ert giriga skitsnack. Ni är definitionen av sell-outs. Att ni inte låtsas fatta det gör er bara till större rövslickare.

Dan sa...

Barkev
Det här är det sista jag skriver, men i fortsättningen vill jag helst att du kallar mig förståndshandikappad o jada jada till mitt ansikte. Om du är Tensta vet du att jag är lätt att hitta. Sakfrågor på internet, personangrepp på riktigt. jalla bai

Elaine sa...

Wow, vilken pr för husbloggaren. Salsa... bra namn! kanske blir kanske nästa verksamhet. Vill du vara med? Det var ju du som kläckte idén. Du gör väl mer än att kläcka arga kommentarer på din blogg. Jag utgår att den som tycker mycket kan mycket, eller? Kom till Bredäng så snackar vi.

Kram

Elaine (Zebra chefen)

PS: Intressanta åsikter du har om Zebra, verkar som du blandar ihop verksamheten med Gringo.DS