fredag 19 januari 2007

Briljant skrivet om Somalia

Hans Linde, riksdagsledamot för vänsterpartiet, skriver om situationen i Somalia idag. Inlägg är det vettigaste som yttrats om de senaste händelserna. Linde sätter konflikten inom ramarna för något långt mer rationellt och nrävarande än "misstänkta terrorister".

Den etiopiska regimen agerar utifrån sina regionala stormaktsambitioner och för att dölja övergreppen mot oppositionen i det egna landet. Man stöder övergångsregeringen som består av ett konglomerat av krigsherrar och är skapad som ett försök att åstadkomma fredliga förhållanden. Det är en artificiell konstruktion utan rötter i det somaliska samhället och dess inflytande på utvecklingen har dock varit mycket svagt. Att den sökt stöd hos ärkefienden Etiopien visar tydligt på dess svaga förankring i Somalia. Att de islamska domstolarna, UIC, i stället kunnat växa sig så starka beror helt enkelt på att de, till skillnad från övergångsregeringen, lyckats vinna ett folkligt stöd.

Att USA söker en militär lösning i Somalia kommer knappast som en överraskning. Under hösten har man aktivt i FN försökt få igenom ett partiellt hävande av vapenembargot så att man öppet kunde rusta upp övergångsregeringen. När detta möte motstånd byte man strategi, till att bekämpa UIC genom ombud på plats, i Somalias fall Etiopien. Det råder i dag inget tvivel om att Etiopien genomförde anfallet mot Somalia efter godkännande från Washington.

Trots att det gått flera veckor sen Etiopiens attack mot Somalia inleddes finns det fortfarande minst ett100-tal svenska medborgare kvar i landet. Regeringen bör omedelbart ta initiativ för att garantera att de svenska medborgare som befinner sig i Somalia kan lämna landet, om så behövs genom evakuering liknande den som genomfördes vid Israels angreppskrig mot Libanon i somras.


Det faktum att omvärlden, däribland Sverige, är tyst inför Etiopiens och USA:s brott i Somaila är snarare regel än undantag i dessa tider av nykoloniala anglosaxiska krig. Det faktum att den svenska borgerliga regeringen inte ens agerar när svenska medborgare bortförts och kidnappats är sensationellt fegt och tyder på en handlingsförlamning inför USA:s diktering av den svenska utrikespolitiken. Läs hela artikel här.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Det faktum att den svenska borgerliga regeringen inte ens agerar när svenska medborgare bortförts och kidnappats är sensationellt fegt"

Var du med i demonstrationerna för frigivningen av Dawit Isaak?

Denna journalist som hålls fången av Eritrea? Under en socialdemokratisk regering stödd av ditt parti.. Feghet måste vara något som karaktäriseras av alla politiker.. eller bara de som håller tyst.. var du där Thaher.. eller håller du tyst..

Gå hem och lägg dig..