lördag 20 januari 2007

Kyrkans tidning om hedersproblematik

Av en slump ramlar jag in på Svenska kyrkans nyhetstidning Kyrkans tidning. Tidningen rapporterar om Vita Nejlikors festival i Göteborg som arrangeras varje år för att hedra minnet av Fadime Sahindal. Förr året skrev jag och Nazem Tahvilzadeh en debattartikel i tidningen GöteborgsPosten där vi kritiserade arrangörernas islamofobiska utgångspunkt och deras fokus på begreppet "heder".

Följande är viktigt. Begreppet "heder" gör utsatta kvinnor och tjejer en björntjänst genom att effektivt dölja de verkliga orsakerna bakom mäns ständiga strävan efter att kontrollera kvinnors liv, kroppar och sexualitet. Det patriarkala samhället och det generella könsförtryck som alla kvinnor lever i göms medvetet undan i resonemanget. Det är också viktigt att se missbruket av hedersretoriken i ljuset av utvecklingen under de senaste åren.

Muslimer misstänkliggörs och ses som ett samhällsproblem. Det finns en rad olika förslag som kommit upp till ytan som syftar till att peka ut en speciell grupp som får springa gatlopp för alla andras skull. Språktester, Säpo-övervakning i skolor och underlivsundesökning av invandrartjejer är några exempel på utspel. På denna våg av rasistiska förslag rider då organisationer som står bakom Vita Nejlikors festival. Organisationerna lyfter upp kvinnors frigörelse som paroll men i kombination med en sjukligt lagd sekularism, går de ett korståg mot slöjan och islam. Förra året trakasserade arrangörerna en grupp somaliska kvinnor för att de bar slöja (Länk kommer inom kort)

Det är dock förståeligt varför de lyfts upp av den , rakt igenom, kvasiliberala statsapparatens integrationspolitik som bra på exempel på "invandrare som hjälper invandrare". Arrangörerna ansluter sig kvickt till den grupp av husblattar (läs Sabuni och Rojas) som har uppdraget att dra oss andra svartskallar inför skottgluggen.

6 kommentarer:

Anna sa...

http://dansk-svensk.blogspot.com/2007/01/voldtgt-i-sverige-1996-2006.html

Samuel Kaufman sa...

För det första kanske man ska konstatera att du Thaher inte är den rätta personen att tala om intolerans och stigmatisering.

För det andra kan man snabbt konstatera att förtrycket kvinnor lever under i sverige ingalunda manifesteras med sån tydlighet och grymhet som i dessa "hederskulturer".

Att skrika islamofobi så fort någon belyser ett problem som trots allt existerar och har förslag på åtgärder är inte särskilt konstruktivt.

Jag måste säga att jag uppfattar andemeningen i din post som "svenska män är också talibaner"..

E sa...

Jag tycker att det är oerhört arrogant av grabbar som Samuel ovan att försöka definiera vad kvinnoförtrycket i Sverige innebär för oss som lever under det. Attityden visar på att han antingen är okunnig om eller fullständigt struntar i det våld som svenska män utsätter kvinnor (av olika ursprung) för. Det som våldsverkarna har gemensamt är inte hudfärg, det är kön.

Samuel Kaufman sa...

Jag som tyckte jag undvek alla definitioner. Det jag skrev var ju att jag tycker mig se en viss diskrepans uttrycken i vilka de tas.

Jag menar alltså inte att kvinnor utsätts av exakt samma sak av svenska män. Men att jag menar att just dessa former verkar inte vara kulturellt stadgade i samma utsträckning.

Alton sa...

Koranens "trevliga" syn på hustrumisshandel:

http://www.youtube.com/watch?v=iWGA8i6scYY

http://www.youtube.com/watch?v=Wp3Eam5FX58

http://www.youtube.com/watch?v=2AANjxUnKB8

Allt enligt Sura 4:34 som lyder:

"Admonish them, and leave them alone in the sleeping places and beat them"

Vi kan ju konstatera att Fadimes farsa inte följde Koranens bud, eftersom han använde mer våld än koranen tydligen tillåter..

Och ja, svenskar slår också sina fruar, som i alla samhällen, men när ens egen religion förespråkar hustrumisshandel och många muslimska invandrare kommer från länder där man verkligen följer sin tro kan man ju konstatera att problemet torde vara extra stort i dessa grupper, och därmed kräva extra hänsyn.

Lisa sa...

Det vore ju trevligt om bloggägaren eller någon annan hade tagit upp en av de mest grundläggande sakerna: Fadime och hennes familj VAR INTE ENS MUSLIMER. Ändå fokuserade hela hederskultursdebatten som följde efter mordet på just islam och muslimer. Självklart finns det män som använder sig av lösryckta korancitat för att förtrycka kvinnor-precis som det finns män som använder sig av lösryckta bibelcitat för att göra det samma, se bara på Livets Ord.Men den svenska fundamentalismen, där svenskar använder Gud som förevändning att slå sina barn eller kräva sex när de vill bryr sig ingen om.