fredag 12 januari 2007

Kommunal pratar klarspråk

Kommunals ordförande Ylva Thörn pratar klarspråk. Idag skriver hon om effekterna av det nya a-kassesystemet som hon menar sätter press nedåt på lönerna . Hon skriver också om den verklighet som väntar Kommunals medlemmar,
Lönen ligger på 18 000 kronor per månad för heltid. Den personen har tidigare fått 14 410 kronor i a-kassa en vanlig månad. De försämringar som den borgerliga rege­ringen genomdrivit innebär att ersättningen sänks till 11 704 kronor. En försämring med 2 706 kronor varje månad för en person med redan låga inkomster.

Men,
det stannar ju inte där. De allt hårdare a-kassereglerna säger att samma person måste ta varje jobb i vilken bransch som helst i hela landet som ger en lön på minst 10 500 kronor per månad. Annars dras a-kassan in. Detta skapar stark press nedåt på framför allt de lägsta lönerna.

Kommunal ger sig därför på att höja lägsta lönerna. Det är på tiden. Avtalsrörelsen måste handla om att höja kvinnors löner men också om att pedagogiskt presentera och ta tydlig ställning i den konflikt som råder mellan arbetsgivera och arbetstagare, mellan den borgerliga regeringen och löntagarna/arbetslösa.

Det är också på sin plats att se den potential som statskassan har för en ordentlig höjning av den offentliga sektorns lägsta lönerna i allmänhet och kvinnors löner i synnerhet. Men möjligheterna för att uppnå detta har blivit radiklat sämre i takt med att löntagarnas positioner på arbetsmarknaden har flyttats tillbaka medan arbetsgivarna fått en ordentlig överhand. Det hade inte behövt vara så om tex förstärkningen av LAS som vänsterpartiet fick igenom hade förverkligats och påverkat människors konkreta vardag. Nu har vi istället en borgerlig regering som slaktade LAS genom att öppna upp för otrygga anställningar (läs här och här).

Med andra ord... avtalsrörelsen är viktig för oss alla. Den är en styrkemätning där facket och dess medlemmar står mot en borgerlig regering som lever i symbios med näringsliv och samhällselit. I den kampen måste arbetarrörelsen gå hem med segern!

1 kommentar:

majed sa...

thaher, hur resonerar du? Varför har du dessa åsikt? Bryr du dig om andra människor eller är det bara en grej som suttit i huvudet sedan barndomen att alla ska ha samma lön?
Som jag ser det måste det vara bättre att ta in utbildade civilingenjörer från Iran än att ta in socialbidragtagare från Somalia.
Vill man funka i det svenska samhället måste man arbeta. Man kan inte gå runt med slöja och leva på socialbidrag livet ut utan att ens lära sig svenska.