måndag 16 oktober 2006

DN: Barnfamilj vinner tusenlappar

Budgeten är framlagd och våra farhågor har besannats. Arbetslösa och låginkomsttagare (läs människor som även riskerar att hamna i arbetslöshet med den borgerliga regeringen) får betala slopande av fastighetsskatten, införande av pigavdrag och skattesänkningar på över 40 miljarder kr.

DN:s nätupplaga lägger upp rubriken "Barnfamilj vinner tusenlappar". Man blir förstås lite fundersam. Vilken barnfamilj kan vinna på en borgerlig budget lik den vi har sett idag? Rör det sig om flera barnfamiljer eller gäller det endast en barnfamilj som journalisterna hittat efter dagars letande? Efter en stunds läsning kommer svaret.

Nygårds bor i en villa i Mälarhöjden i Stockholm. Taxeringsvärdet är drygt 2,5 miljoner och markvärdet ungefär hälften av det. I dag skattar familjen ungefär en tusenlapp i månaden för sin mark. Med nya regeringens budget betalar de i stället 5.000 kr om året, en lättnad på ungefär 600 kr i månaden.
Ella jobbar med förvärvsfinansieringar och Mats är projektledare. Familjens sammanlagda månadsinkomst är ungefär 75.000 kronor. Med det nya jobbavdraget bör det bli minst mellan 500-1.000 kr mer än i dag i handen för var och en av dem.
DN lyckas återigen spegla folkets Sverige. Om majoriteten av barnfamiljerna i Sverige bodde i Mälarhöjden, hade en kåk värd 2,5 miljoner och en gemensam hushållsimkomst på 75 000 kr så hade jag lagt ner 1 maj och gått med i MUF.
Verkligheten är ju något helt annat. Medelinkomsten i Sverige under år 2004 låg på ca 215 000 kr. Den som gör lite huvudräkning kan lätt räkna ut att familjen Nygårds gemensamma inkomster under ett år uppgår till 900 000 kr (då har deras kapital gömt i husets och tomtens värde inte räknats med). Nygårds har således en inkomst så ligger två gånger högre än den genomsnittlige familjens. Nygårds är därför ingen vanlig barnfamilj, utan just en barnfamilj som råkar passa redaktörens högst subjektiva åsikt om Borg(arnas) budget, en åsikt som så pass tydligt genomsyrar hela scenariot.

I dessa beräkningar har vi inte brytt oss om att se vilka de är som bidrar till Nygårds vinster tack vare Borgs budget. För det är ju så att Nygårds får de pengar som genom en borgerlig klassmässig fördelning överförts från en familj som har det betydligt sämre ställt. Vi pratat med allra största säkerhet om en familj där en eller båda föräldrarna är arbetslösa eller jobbar i en offentlig sektor som väntar på sin tur i det borgerliga nyliberala slakterimaskineriet.

Sådan är medias lögnaktiga trixande med borgerlig politik!

Andra kommentarer om budgeten:
Elisabeth Biström - Budget
Ali Esbati - Jobblös budget
Kalle Larsson - Ungefär den budget vi hade att förvänta oss

3 kommentarer:

Ali Esbati sa...

Medelinkomsten dras dessutom upp av de rikastes inkomster. Medianinkomsten är något lägre.

http://www.scb.se/templates/tableOrChart____159835.asp

Lasse Strömberg sa...

Snyggt avslöjande av hur pressen manipulerar människors tänkande.
Skicka din text som en insändare till Dagens Nyheter.

olydig sa...

Snyggt skrivet. Man ser nästan framför sig hur redaktionen på DN jublade när de kunde hitta åtminstone en familj som gynnas av borgarnas budget.


Manuell trackback:

"Tusen kronor mer i plånboken"

http://olydig.blogspot.com/2006/10/tusen-kronor-mer-i-plnboken.html