söndag 15 oktober 2006

Mediarapporteringen underblåser rasismen

Esbati skrev för några dagar sedan om medierapporteringen och polisen framfart i nordöstra Göteborg. Media var snabbt ute med att måla upp en bild av kravaller och upplopp där invandrare per automatik ansågs vara de skyldiga. Upprörda Hjällbobor har ansett det nödvändigt att reagera!

Jag har själv skrivit en debattartikel som publicerades i dagens Göteborgs-Posten,

För den som aldrig varit i nordost framstår stadsdelar som Angered och Hjällbo som nergångna och farliga. I samma slag stämplas tusentals ungdomar med invandrarbakgrund som brottslingar.

Mediernas beskrivning av händelserna, den intensiva exponeringen samt det budskap som förmedlades - invandrarungdomar i bråk med polisen - bidrar till att etablera en bild av oss ungdomar med invandrarbakgrund som i bästa fall bråkstakar, och i värsta fall fullfjädrade brottslingar.

Att utnyttja generella och uppenbara samhällsproblem i syfte att misstänkliggöra en specifik och redan utsatt grupp gynnar endast högerpopulistiska krafter i vårt samhälle. Vi borde påminna oss om utvecklingen i vårt grannland Danmark där media och delar av etablissemanget under en längre tid, genom att peka på allmänna samhällsproblem misstänkliggjort den muslimska minoriteten. I Danmark är rasismen på frammarsch och redan etablerad i samhällsdebatten.


Uppdatering:
I gratis tidningen City Göteborg kan man läsa om Ung Vänster-klubben i norra Göteborg som sedan länge jobbar med ungdomskaféverksamhet för att ungdomar ska ha en vettig fritid. Se här på sidan 2!

1 kommentar:

Björn Blomkvist sa...

Fyfan vad sjukt, alltså.