tisdag 10 oktober 2006

Att tjäna på arbetslösheten


Metro skriver idag kort om nobelpristagaren i ekonomi Edmund Phelps. Phelps, som jobbat ihop med ärkenyliberalen Friedman, menar att det inte går att uppnå full sysselsättningen genom penningpolitik. Vi från vänstern har ju också lagt till att det blir snudd på omöjligt att utplåna arbetslösheten om man i sin tur avsäger sig all demokratisk kontroll över den, genom att tex ta ta bort den politiska styrningen över riksbanken.
Phelps är ockå ärlig när han säger att " en arbetslöshet på rimlig nivå är nödvändig för samhällsekonomin". Vi får anta att han menar i ett kapitalistiskt ekonomiskt system. Han forstätter "Det [arbetslösheten, min anm]skapar konkurrens mellan människor som gör att lönerna hålls nere."
Under valrörelsen var vi från Ung Vänster ute och pratade om arbetslösheten. Men medan borgare och sossar trixade med arbetslöshetsstatistik pratade vi om de verkliga mekanismer bakom arbetslöshetens existens i ett kapitalistisk samhällsekonomi. I ett läge med hög arbetslöshet flyttas styrkepositionerna på arbetsmarknaden - från arbetstagare till arbetsgivare. Detta tjänar förstås arbetsgivarna på - när det gäller krav på löner, bra arbetsmiljö och rimliga arbetstider sliper arbetsgivaren en massa bråk. Vem vågar ställa krav när man vet att det står tusentals andra som är beredda att ta ens jobb, för lägre lön, med sämre arbetsmiljö eller mera övertid.
Svaret från borgarbrackorna var "Ung Vänster bråkar! Ung Vänster menar att alla företag är onda!Självklart är det så att ingen tjänar på arbetslösheten".
Jag tror att Phelps har svar på tal!
Tack till Homan "brorsan" för tipset!

2 kommentarer:

Jens Djärv sa...

Jag länkade detta inlägg från min blogg. Keep it up Thaher :)

Anonym sa...

Kul att vi skrev om samma sak. Håller med till 100%. Artikeln i GP igår var ganska utförlig, om du inte läst den:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=300995