måndag 23 april 2007

Vi tar debatten!

Mitt förra inlägg handlade om diskussionen om huruvida man ska ta debatten med det rasistiska och högerextrema partiet sverigedemokraterna. Jag avslutade med följande,
Det som är sorgligast är ändå det faktum att "debattörer" och "journalister" försöker övertyga människor om att antrasistisk kamp förs i direktsända debattprogram och inte där vi människor träffas och interagerar - nämligen på jobbet, i skolan, i kassakön eller på bussen.
I helgen var jag i Stockholm för möte med förbundsstyrelsen. Vi antog följande utmärkta uttalande med anledning av debatten mellan socialdemokraterna och rasisterna,
Rasismen vinner mark när klyftorna i samhället ökar och den gemensamma välfärden monteras ner. Därför är politik för solidaritet och rättvisa direkt antirasistisk. Vi som tar hotet från (sd) på allvar måste inse vikten av att inte ge den ökad legitimitet genom att erbjuda dem fler arenor för att propagera för sin inhumana, rasistiska politik.

Sverigedemokraternas rasistiska propaganda bygger på åsikter som väldigt många människor känner både avsky och oro inför. Trots det har de den senaste tiden fått opropertionerligt mycket uppmärksamhet och medialt utrymme. Vi måste samla alla som är förbannade och oroade över rasismen i samhället och på sätt krympa rasisternas spelutrymme. Detta gör vi bäst genom att synas och höras i vanligt folks vardag, på gator och torg och inte genom att legitimera den i tv-soffor.
Läs hela uttalandet här!

På tal om orättvisor som skapar förutsättningar för rasistiska partiers frammarsch, antog vi även ett uttalande om den borgerliga regeringens beslut att åldersdiskriminera ungdomar genom att kraftigt försämra deras rätt till a-kassa,
Alla dessa försämringar har ett tydligt mål: att bakbinda fackföreningsrörelsen och att försätta människor i en desperat situation som tvingar dem att ta jobb med dåliga arbetsvillkor och oskäliga löner. Vem skulle inte gå med på att jobba svart eller ta ett underbetalt jobb om alternativet är att leva på en a-kassa på 65 %?

I slutändan drabbar regeringens politik alla löntagare eftersom det pressar ner löner och skapar en låglönemarknad. A-kassans funktion är att hålla uppe lönerna så att folk har råd att slippa ta skitjobben. Det här är något som gynnar alla arbetstagare och tvingar arbetsgivare att höja lönerna. Högern har därför alltid hatat höga a-kassenivåer. Därför genomför man ett systemskifte på den svenska arbetsmarknaden där arbetsgivarna får billig arbetskraft på bekostnad av våra löner och rättigheter.

Läs hela uttalandet här!

1 kommentar:

Anonym sa...

apropå sd:
http://www.blattemonstret.blogspot.com/