torsdag 19 april 2007

Socialdemokraternas fatala misstag

Så kom då förnyelsen. Socialdemokraternas nya ordförande, Mona Sahlin, tog sats och hoppas ned i avgrunden. Hon höll hel det socialdemokratiska partiet i handen när hon mötte mörkret.

Debatten (läs också här och här)mellan Sahlin och sverigedemokraternas Åkesson i programmet "Kvällsöppet" är socialdemokratins största misstag sedan de förespråkade ett EU-inträde. Jag tror med största allvar att socialdemokraterna och den svenska arbetarrörelsen kommer att vara de största förlorarna av den utveckling som nu kommer att följa. När borgerliga företrädare "tar debatten" med rasister handlar det ofta om en inlärningsprocess. Kort efter debatten dyker sverigedemokraternas rasistiska, fascistiska politik på folkpartiets, moderaterna eller kristdemokraternas hemsida i form av ett populistiskt utspel. Liksom i övriga Europa lever de etablerade borgerliga partierna och högerextremister i en svart symbios. Konkreta exempel återfinns i Danmark, Belgien och i Frankrike. I Frankrike har den den "konservative" Sarkozy vunnit Le Pens röster genom att ta över stora delar av Front Nationals rasistiska retorik och politik.

När det gäller socialdemokratin är läget totalt annorlunda. För det första är det sorgligt att se Sahlin med fötterna fastgjutna på egen planhalva. Satsa på defensiven tycks strategerna ha rekommenderat men det kommer att visa sig vara ett stort misstag för ett parti som ständigt får stå till svars - oavsett om det sitter i regeringsställning eller i opposition. Efter ikväll är det också tydligt att socialdemokratin, eller i alla fall Sahlin, inte förmår att vara systemkritisk. Sahlin yttrade inte ett enda ord av kritik riktad mot den borgerliga regeringen. Hon försökte inte ens nå de människor som i all hopplöshet och maktlöshet ser sin enda chans att hörsammans i att rösta på ett fascistiskt parti. Lars Ohly var dock rak på sak och tog upp grogrunden för den utvecklingen vi nu bevittnar. Orättvisor och klyftorna ökar. I missnöjet och maktlösheten finner vi rekryterinsgsbasen för sverigedemokraterna.

Jag tycker illa om att sia in i framtiden. Dock har jag en obehaglig känsla. En klump som brinner av ilska över Sahlins och socialdemokraternas fatala misstag. Inte ens ett uppslagsverk specialiserad på svensk asyl-, flykting- och integrationspolitik kan vinna en debatt mot en populist. I bästa fall kan man låta som Sahlin, vars tilltal präglas så grovt av känslan av att hon pratar med ett barn eller kanske ett husdjur.

Och äntligen kommer Svenskt Näringslivs rapport "Bortom etnicitet" till användning. Rapporten som innehåller en hel del sifferdribblingar och som saknar all form av intellektuell hederlighet citerades frlitigt av sverigedemokraten Åkesson. För en demontering/demolering av rapporten, se Esbati.

Det som är sorgligast är ändå det faktum att "debattörer" och "journalister" försöker övertyga människor om att antrasistisk kamp förs i direktsända debattprogram och inte där vi människor träffas och interagerar - nämligen på jobbet, i skolan, i kassakön eller på bussen.

Idag är den definitiva starten för en ännu obehagligare debattklimat. En farlig framtid för Sverige.

1 kommentar:

Jerry sa...

För att bli trovärdig så måsta man försöka förstå varför SD finns. Varför de drar till sig människor? Du och Ohly (som jag dessutom blev djupt irriterad på igår) är på ett sätt exakt på samma sätt som de ni kritiserar så hårt. Ni vägrar se varför!