onsdag 15 februari 2006

Fundamentalism föder fundamentalism

Jag glädjas åt att få läsa Masoud Kamalis essä publicerad i DN idag. Det är anmärkningsvärt att det borgerliga medieklimatet totalt ignorerar sakers verkliga tillstånd till förmån för populistiska och lättvindiga paralleller och analyser. Kopplingen mellan ett rasistiskt samhälle som Danmark, Mohammad-bilderna, den amerikanska ockupationen av Irak och Aghanistan följd av förnedringen av dessa länders folk och reaktionerna i den muslimska världen är inte svår att göra och - jag vill påstås som många andra har gjort - är helt nödvändig att göra för att kunna sätta händelser och reaktioner i ett historiskt rimligt sammanghang utan att hamna i en grundlös dock invandrarfientligt brun pöl av fördomar, rasism och kolonialism.

Det är också uppenbart att fundamentalism och reaktionära strömningar i Sverige, Danmark, Europa, USA eller väst föder, underblåser och förstärker fundamentalister och reaktionärer i Mellanöstern. Israels statsterrorism och Hamas's seger och USA:s ockupation av Irak och framväxten av muslimsk fundamentalism är några exempel. Kamali radar upp ett antal expempel till.

Kamali säger:
Alla rörelser som satte sina länders demokratisering, modernisering och utveckling på dagordningen betraktades av väst som kommunistiska och krossades. Demokratiska muslimska partier och socialdemokrater sågs som fiender och potentiella allierade med Sovjet. De fanatiska talibanerna däremot och andra antidemokratiska krafter, inklusive den saudiske kungen och Saddam Hussein, stöddes systematiskt och sågs som "våra allierade".

Och så slutanalysen:
Men orsakerna till motsättningarna går alltså att hitta i en lång historia av förtryck, rasism, västligt våld, brutna löften och exploatering. Varken revolten i Frankrike eller den mot västs arrogans efter den danska tidningens tydliga försök att förstärka rasismen mot muslimer är något annat än uttryck för en historisk och vardaglig utstötning av många människor som "främmande element" bland "oss".

Bra och nödvändigt. Marhaba!