torsdag 2 februari 2006

Blatte=IG?

DN Debatt kan man idag läsa om en rapport från Rädda Barnen. Rapporten heter "Lika rättigheter – likvärdig skola?" och belyser segregationens skolgård. Rapporten fastslår att den etniska segregationen inom skolan ökar. I korthet sätter rapporten finger på följande:

1. I den politiska debatten är mått på kvalitet ofta likställt med betygs­resultat. Betygen ger dock en ofullständig bild av hur skolan lyckats med sin uppgift.
2. Hög lärartäthet tillsammans med hög andel lärare med pedagogisk utbildning är den mest fördelaktiga kombinationen.
3. Lärarresursindex - en sammansättning av faktorerna lärartäthet och pedagogik - minskade från 1991 till 2002.
4. Ökningen av skolsegregationen utifrån utländsk bakgrund är särskilt markant. Särskilt oroväckande är den kraftiga ökningen i storstads- och förortskommuner.
5. Många av kommunerna med högst barnfattigdom har också hög segregation och lågt lärarresursindex.
6. Segregationen i skolan ökade stadigt under 1990-talet och i början av 2000-talet. Det har skett under en tid då både kommunalisering av skolan och en valfrihetsreform har genomförts.

Nu är detta ingen nyhet för oss som vet hur skolorna i Sveriges förorter fungerar idag. 1990-talets nedskärningsmani i offentlig sektor pekade tydligt ut vilka grupper i samhället som skulle få betala. Rädda Barnens rapport ger idag svaren. Nedskärningar i skolan har konsekvent drabbat områden där inkomsterna är låga, ofta segregerade områden i anslutning till storstäderna. Det blir också tydligt hur valfrihetsreformen och den gigantiska algblomningen av privatskolor har påverkat den kommunala skolan. Elevernas skolpeng lämnar den offentliga kommunbudgeten och hamnar hos privata aktörer som kan välja och vraka bland "lönsamma" elever. Elever med t.ex. extra resursbehov och behov av hemspråksundervisning ges inte tillträde och får tas om hand av den kommula skolan som i sin tur blir överbudgeterad pga av att en planering av skolåret prakatiskt taget blir en omöjlighet när privatskolor startas och läggs ner i jämna mellanrum.

Det dags att bryta segregationen. Det är dags för en jämlik skola för alla. Det är dags att förbjuda privatskolorna!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har erfarenhet av arbete både med kommunala skolor och friskolor. Min erfarenhet är att både elever, lärare och föräldrar är väsentligt mycket mer nöjda med friskolorna än med de kommunala skolorna. Tyvärr är detta inget ovanligt fenomen. Centralstyrda och byråkratiska verksamheter som drivs av stat eller kommun fungerar oftast sämre än de privata. De som oftast är missnöjda med friskolor är politiker som tror sig veta vad folk vill ha/behöver och tror sig veta bättre än den enskilda människan.

Samma erfarenhet har jag från livsmedelshandel, där tröga KF ständigt blir ifrånkört av ett betydligt mer handlingskraftigt ICA. Vad är skillnaden? I ICA drivs den enskilda butiken av en entreprenör med stort eget självbestämmande, medan KFs butiker drivs av anställda tjänstemän. Ursäkta min långa utläggning - men hoppas min poäng gick fram.

Anonym sa...

haha fett kul ica vs kf