onsdag 27 juli 2005

Kokpunkt nådd i iranska Mahabad

Shavane Ghaderi (foto Radio Farda)

Nu kommer rapporter från den USA-stödda iranska nyhetsportalen Radio Farda* om oroligheter i de kurdiska delarna av västra Iran. Under måndagen dödades minst fyra personer i kurdiska Mahabad sedan trupper öppnat eld mot demonstranter som protesterat mot mordet på den politiske aktivisten Shavane Ghaderi. Begravningen av Ghaderi ska sedan ha filmats och materialet spridits till andra kurdiska städer varvid protester och demonstrationer mobiliserats till stöd för demonstrationerna i Mahabad. Minst 200 perseoner har gripits under de senaste dygnen.

Enligt Peyke Iran* har den iranska statliga televisionen under måndagen rapporterat om skottlossning mellan påstådda PKK-medlemmar och säkerhetstrupper. Protesterna har fortsatt.

Den iranska regimen har förnekat alla kopplingar mellan protesterna och mordet på Ghaderi och säger sig ha skickat observatörer till området för att se över mordet.

Med tanke på vad som hände med den iransk-kanadensiska jounalisten Zahra Kazemi sommaren 2003 och efterspelet lär observatörerna inte heller den här gången hitta något "misstänkt" i Mahabads bårhus .

* Länkarna är på persiska

Inga kommentarer: