torsdag 14 juli 2005

Demokratisering – med hjälp av fler ockupationer

>>Ur Flamman 2005-07-14<<

Liberala ungdomsförbundets Fredrik Malm anser att det är dags att gå vidare med Mellanösterns ”demokratisering”. Vad det innebär i praktiken blir alltmer tydligt.

”Faktum är att de enda platser i arabvärlden där det hållits riktiga val på senare tid är i de områden som är ockuperade – Irak och Palestina”, skriver Fredrik Malm, ordförande i Luf, i en appell (GP 050703) för att Sverige ska stödja ”demokratisering av Mellanöstern”. Artikeln baseras på hans åsikter, som inför folkpartiets landsmöte presenterats som ”rapport”. Men det är knappast någon ”demokratisering” som Malms förslag går ut på.
Malms åsikt, att ”de enda platser i arabvärlden där det hållits riktiga val på senare tid är i de områden som är ockuperade – Irak och Palestina” är ett flagrant exempel på att han inte förstår något om demokratins väsen, och ett hån mot de hundratusentals människor som har satt livet till i de ockuperade palestinska områdena och i ockuperade Irak. I Palestina förhindrades de flesta kandidater av ockupationsmakten att bedriva valrörelse. I Irak var valet ett farsartat försök – bevakat av 300 000 väpnade män – att legitimera den ockupation som irakierna inte kunde ta ställning till i några valbås.

Intressant är också att den i Malms världsbild främsta promotorn för demokrati i Mellanöstern – USA – ger militärt bistånd till fyra av fem stater som enligt Amnesty använder tortyr. Störst bland dessa är Israel. Tätt efter följer Egypten. Ett flertal andra ”vänligt sinnade” arabländer som Jordanien och Marocko finns på samma lista. Brutala brott mot mänskliga rättigheter uppmuntras snarare i den USA-ledda ”demokratisering” som Malm ansluter sig till.Som stöd för sina påståenden refererar Fredrik Malm till organisationen Freedom House. Det bör nämnas att Freedom House är en organisation vars styrelseordförande James Woolsey varit en av de ledande hökarna bakom invasionen av Irak, nära medarbetare till både Reagan och Bush Senior, samt CIA-chef åren 1993-95 (Observer, 030511). När propagandaorganisationer som Freedom House fungerar som referenspunkt och kompass för Fredrik Malms ”demokratikampanj”, är det uppenbart vilka perspektiven blir. Araber och muslimer demoniseras medan den vite mannen för den rättfärdiga kampen för ”demokrati”. Malms artikel är en katalog över hur sekelgamla koloniala och rasistiska värderingar gör sitt återtåg i det politiska etablissemanget under beteckningen ”liberalism”. Malm tar ställning för ockupation och förtryck, och pläderar för en värld som skulle bli allt osäkrare och våldsammare.

Vi förkastar denna verklighetsbild. Och vi ser det som majoriteten av jordens befolkning ser, men som Fredrik Malm och hans ”liberala” kolonialistbröder är blinda för: Att världen blivit en ojämförligt mycket otryggare plats i den nya koloniala fas vi tvingats in i. Att den brutala amerikanska massterrorn också gett upphov till ett uppsving för den terrorism som ”kriget mot terrorn” sägs ha som måltavla. Kolonialismen föder allsköns fundamentalistiska reaktioner. Det finns mycket att göra, för den som verkligen är intresserad av frihet och demokrati i Mellanöstern. Israel måste tvingas till ett tillbakadragande från ockuperad mark. Den israeliska apartheidregimen måste isoleras på samma sätt som den vita sydafrikanska apartheidregimen. Den amerikanska ockupationen måste genast upphöra och krigsförbrytarna ställas inför rätta. Fram till dess har det irakiska folket enligt folkrätten rätt att försvara sitt land mot den amerikanska ockupationen. För Sveriges del gäller det först och främst att sluta exportera svenska vapen till ockupanterna USA och Storbritannien.Det finns förvisso val att göra. Vi ställer oss på frihetskampens sida. Malm stöder imperialism och rasism. Eftersom vi vet att människor inte låter sig hunsas i längden, kan vi våga tro att också denna mörka fas av mänsklighetens historia ska bringas till ett slut, och sådana som Fredrik Malm ska stå med skammen för sina ställningstaganden.

Ali Esbati
Thaher Pelaseyed

Inga kommentarer: