Tidningen Ettela'at från 16 januari 1979 toppar med nyheten
"Shahen flydde". Två veckor senare återvände Khomeini.
De sista arméenheterna trogna den gamla monarkin kapitulerade 11 februari 1979.
"Shahen flydde". Två veckor senare återvände Khomeini.
De sista arméenheterna trogna den gamla monarkin kapitulerade 11 februari 1979.
Situationen i Iran blir allt mer allvarlig och konfrontativ. Regimen har efter oppositionens andningspaus sedan december förra året gripit ett flertal reformledare och demonstranter och ställt dem inför rätta. Nu har också två dödsdomar verkställts. Två män avrättades förra veckan för samröre med den gröna oppositionen. Männens kopplingar till oppositionen tillbakavisas av den gröna rörelsen som menar att männen gripits redan innan sommarens protester. Regimen har dock planerat ytterliga nio avrättningar som ska verkställas inom en väldigt snar framtid. Oppositionsledarna Mousavi och Karoubi har i sin tur fördömt avrättningarna.
Det är tydligt att en skakad iransk regim försöker återfå kontrollen efter den djupa politiska krisen. Om en vecka, torsdagen den 11 februari, firas årsdagen av den islamiska revolutionen. Oppositionen har sedan en månad uppmanat till nya gatuprotester och regimen har upprepade gånger poängterat att inga demonstrationer kommer att tolereras av säkerhetsstyrkorna. Verkställandet av dödsdomar mot regimkritiker från olika politiska läger ska ses i ett led i diktaturens psykologiska krigföringen mot oppositionen.
Reaktionerna från omvärlden har varit icke-existerande. Jag har ännu inte hört eller läst ett svenskt fördömande. EU är också tyst. Anmärkningsvärt med tanke på de grova kränkningarna av mänskliga rättigheter som äger rum i Iran. USA slår dock på stora (krigs)trumman igen. För en vecka sedan godkände den amerikanska senaten nya sanktioner mot Iran. Sanktionerna är riktade mot landets viktiga oljesektor och kommer enligt Muhammad Sahimi på Tehran Bureau att slå fel när sanktionerna drabbat olje- och transportsektorn. Det är inte svårt att förutse massarbetslöshet och korruption till följd av (åter)framväxten av en svart marknad inom energisektorn. Sanktionerna kommer i slutändan att försvara oppositionen och inte regimen.
Allt talar för att vi kommer om vecka, på årsdagen av den islamiska revolutionen, bevittna en ny kraftmätning mellan regimen och den gröna oppositionen.
Här hittar du en samling inlägg om Iran.
Andra som bloggat: Bitte Hammargren1, Bitte Hammargren2,
I medierna: SVT1, DN1, DN2, SvD, Sydsvenskan, NSD, DN3, DN4, SVT2, DN5, Sydsvenskan2,
2 kommentarer:
hej kamrat.
vad gjorde din far den 11 februari 1979?
Jag vet inte exakt vad han gjorde men jag gissar att han, någon gång under dagen, i likhet med många många andra jublade över att monarkin äntligen föll. Man ska komma ihåg att det fanns en skör demokrati i Iran under en kort period. Alla politiska grupper kunde agera fritt och öppet. Den känslan har jag fått beskrivet för mig, av mina föräldrar och andra från deras generation.
Skicka en kommentar