tisdag 2 februari 2010

Äntligen granskas Alliansen


Homosocial Twitter-journalistik


Föga förvånande visar det sig att Reinfeldt pratade strunt när han under partiledardebatten påstod att Alliansen skapat 100 000 nya jobb sedan 2006. Det stämde inte alls. Det rör sig som bäst om samma nivåer som innan alliansen kom till makten hösten 2006.

Idag kommer fler grodor. Göran Hägglund påstod under partiledardebatten att Alliansen "gjort de största satsningarna som någonsin har förekommit i Sverige vad gäller infrastruktur". Nu visar det sig att alliansen i praktiken skurit ner på infrastruktursatsningarna, med ca 2-5 miljarder kronor.

Det är förstås anmärkningsvärt att ministrar i en regering far med osanning och vilseleder väljare i direktsändning. Statsministerns 100 000 nya jobb eller Hägglunds icke-existerande rekordsatsning på infrastrukturen hinner vara sanning i några timmar innan någon kan kolla upp påståendet. Många väljare kanske t.o.m. aldrig kommer ta del av rättelserna och dementierna.

Ytterst visar det två fallen på de stora bristerna på den politiska journalistiken. Dels sätter detta ljus på det farliga umgänget mellan makthavare och de politiska kommentatorerna (se bilden ovan). Det är ett umgänge som har korrumperat och fördummat den politiska debatten. Dels är det faktum att Agenda släppt igenom felaktigheter ett bevis för den nya journalistikens villkor där orden "granskande" och "grävande" fallit ur modet och ersatts med Twitter-journalistisk lik det som Mats Knutson håller på med. Resultatet är att det dröjde tre år innan media kände sig tvungen att granska den politiska makten i det här landet. Och det har vi SAAB-affären, sjukförsäkringarna och 200 vargar att tacka för. Det är egentligen väldigt pinsamt.

Frågan man ska ställa till SVT:s Agendaredaktion är om inte de, i egenskap av en av Public Service-kanalens viktigaste politiska redaktion, ska ta ett större ansvar för vad som förmedlas till deras tittare. Deras och den politiska journalistikens trovärdighet står lika mycket på spel som väljarnas förtroende för deras folkvalda politiker.

Andra som bloggat: Alliansfritt Sverige, Claes Krantz, Peter Andersson, Christian Valtersson, Lindahl, Anders Pihlblad, Mats Engström,
I medierna: DN, SVT, AB, ETC, Efter Arbetet, Sydsvenskan, Expressen, SvD, DI,

1 kommentar:

Seppo Laine (V) sa...

Jag skrev om ämnet redan efter första lögnen, citerr det nedan. Vi msåte nog ha webbsidan jag skriver om, med fakta för folket...

Jag skulle för länge sedan ha skrivit till vårt kansli om att starta en särskild webbsajt för att bemöta all ljug borgarna kommer att hitta på i sin desperata kamp för att behålla makten. Det kommer att jämföras äpplen och päron, det kommer att förvrängas och det kommer påstås rakt upp och ned saker utan vetenskapligt värde eller sanningshalt. Allt detta fabricerande kommer man inte att kunna bemöta, ingen borgerlig tidning kommer att ha tillrättalägganden på löpet, i bästa fall får man en kommentar på nätet eller notis på undanskymd plats. Vi msåte igång med en webbsajt omedelbart för att bara korrigera fakta, den ska inte hålla någon argumentation för vår egen poltik utan bara korrigera borgarnas beskrivningar och länka vidare till pålitliga källor.

Här har Östran skrivit om Reinfeldt snabba hopkok i TV-debatten i söndags:

http://marxisten90.blogspot.com/2010/01/reinfeldts-grova-logn-i-tv.html

Och tänk på allt Major Björklund påstått om skolväsendet i debatten som inte heller haft grund i etablerad vetenskap.