onsdag 3 augusti 2005

Skotten i Tehran

På tisdagen dödades domaren Hassan Moghaddas när han lämnade sitt arbete i huvudstaden Tehran. Enligt Tehranpolisen sköts Moghaddas med två skott i huvudet. Han dog av den första.

Moghaddas var en sk "High Profile"-domare som bland annat dömde jounalisten Akbar Gandji till sex års fängelse. Gandji har hungerstrejkat i 53 dagar och övefördes för en vecka sedan till ett sjukhus för övervakning och behandling.
Moghaddas var också involverad i fallet Zahra Kazemi, den iransk-kanadensiska jounalisten som dödades sommaren 2003. Han har bland annat vägrat att lämna ut bevis till Kazemis anhörigas advokater.

Attentatet på Moghaddas påminner om vågen av mord på högt uppsatta militärer och domare under början och mitten 70-talet, som främst riktade sig mot ansvariga som dömt politiska aktiva till långa fängeslestraff och avrättningar. Dagens attentat kan vara en signal som indikerar och varnar för en ny era av intensifierat motstånd mot den islamiska regimen och med allra största säkerhet också hårdare repression och allt brutalare replesarier mot uppror och demonstrationer lik protesterna i Kurdistan som jag skrev om tidigare.
Möjligen en katalysator?

Inga kommentarer: