torsdag 4 augusti 2005

Bostadsbristen diskriminerar

En lägnehet kostar närmare 22 000 kr per kvadratmeter och privata hyresvärdar låter hyresgästerna bo i mögliga bostäder. I dagens GöteborgsPosten skriver jag och Eva Olofsson, kommunalråd för vänsterpartiet, om den katastrofala bostadsmarknaden i Göteborg.

Bostadsbristen diskriminerar

Stockholms kommunala bostadsförmedling rapporterar om en lavinartad ökning av sökande i deras bostadskö. Hittills i år står 114.622 personer i förmedlingens kö, medan endast 3.842 lägenheter förmedlats fram till 27 juli. Situationen är förstås ohållbar, men inte unik för Stockholm. I Göteborg är bostadssituationen för många, speciellt unga och ensamstående, mycket svår. Nybyggandet går alldeles för långsamt samtidigt som antalet hyreslägenheter minskar i takt med att allt fler privata hyreslägenheter omvandlas till bostadsrätter.

Samtidigt ökar bostadspriserna. Mäklarsamfundet anger att bostadspriserna ökat med 8 procent den senaste 12-månadersperioden och att priset per kvadratmeter är ofattbara 21.288 kr i Göteborg. Resultatet är att alltför många står utan en trygg bostadssituation och att svarta pengar för andra-, tredje- och fjärdehandskontrakt blir allt vanligare i storstadens bostadsmarknad. Otryggheten förstärks och reproduceras av den havererade bostadssituationen.

Bostadssituationen i Göteborg måste förändras i grunden. Vi eftersträvar en bostadsmarknad som motverkar den segregation som i dag präglar Göteborg, där höginkomsttagarna bor i villor eller bostadsrätter i attraktiva områden medan låginkomsttagare, däribland många unga och invandrade, bor i förorternas hyreshus. De mögliga lägenheterna i Bergsjön är talande exempel på hur människors utsatta situation utnyttjas av privata aktörer i bostadsmarknaden.

En bra bostad med rimlig hyra är en rättighet. Därför vill vi fortsätta utveckla allmännyttan. Idag ägs endast 14 % av alla bostäder i Storgöteborg och 29 % i Göteborgs stad av allmännyttan, en andel som måste öka för klara av det akuta behovet av bostäder. Allmännyttan har en unik roll på den svenska bostadsmarknaden då hyresrätter i kommunal regi utgör en trygg boende form och allmännyttan utgör kommunens främsta verktyg för attgarantera invånarnas bostadsbehov och kommunens bostadsförsörjning. Ett starkt gemensamt ägande av bostäder är en förutsättning för en rättvis och ickediskriminerande bostadsmarknad.

I dagsläget saknas bra mått för att mäta antal bostadssökande samtidigt som förmedlingen av bostäder allt för ofta liknar ett lotteri för majoriteten av de bostadssökande. Ett rättvist sätt att förmedla lägenheter och bostäder är att upprätta en kommunal bostadskö och bostadsförmedling. En kommunal förmedling innebär också ett hårt slag mot den svarta bostadsmarknaden som nu breder ut sig i takt med bostadsbristen.

Bostadssituationen i Göteborg har utvecklats till en kris för många människor. Hyresrätter omvandlas till bostadsrätter och bostadspriserna ökar rekordartad. En svart marknad rådersom alltmer liknar ett lotteri som utestänger ungdomar, arbetslösa och låginkomsttagare. Läget kräver en utveckling av den kommunala bostadspolitiken. Det är dags att inrätta en kommunal bostadskö och öka utbyggnaden av allmännyttan. Endast ett gemensamt ägande och tryggt boende kan råda bot på den segregerade och diskriminerande bostadsmarknaden.

Eva Olofsson, kommunalråd (v)
Thaher Pelaseyed, ordf Ung Vänster Göteborg och Bohuslän

1 kommentar:

Anonym sa...

Skönaste ordet i hela artikeln: "invandrade" och inte "invandrare".

Damet garm
Ali