fredag 26 augusti 2005

Du bygger vänsterdörrar...chefen dricker skumpa i Monaco



I veckan har Volvo Personvagnar meddelat nya sparkrav som i huvudsak drabbar Torslandafabriken i Göteborg.

GöteborgsPosten berättar om den frustration som montörerna i Volvofabriken upplever efter beskedet om massuppsägningen.

Takten har under lång tid varit hög. Rullande rastavlösningar, högre tempo med mindre personal har hört till vardagen på fabriksgolvet under en längre period. Och ingen att vända sig till. Facket har begränsade resurser och har meddelat medlemmarna om nedläggningen. Företagsledningen syns inte till. "Det mesta vi ser av ledningen är när de är på bild i tidningen", säger en av de anställda.

Många klagar på onda axlar. GP:s källa säger att ont i axlar och rygg hör till vardagen. "Men folk biter ihop ändå. Karensdagen gör väl sitt. Man sjukskriver sig inte varje gång man har ont, då fick man ju vara hemma jämt", säger källan.

Här har vi männsikorna som Allians för Sverige kallar för bidragsfuskare. De är dessa montörer som ska leva med sänkt sjuk- och arbetslöshetsersättning, en extra karensdag och högre avgifter till a-kassan, om moderatstämman i Örebro får bestämma.

Samtidigt som 1500 arbetare får sparken, lever cheferna loppan. Bonusar, optioner och andra förmåner är inget som Volvo PV snålar med. Och trenden känns igen genom hela det svenska näringslivet. Enligt LO:s utredning "Makteliten förbereder pensionen" tjänar en vd 30 gånger mer än arbetaren (siffror från 2002). När det gäller Volvo PV anger företaget att endast lönerna för chefern kommer att öka med 5 % jämfört med 3 % för arbetare. Efter tio år med dagens löner som grund kommer en arbetare att tjäna 29 500 kr medan en chef tjänar 179 000 kr. Vd:n Hans-Olov Olssons lön förra året var ca 6 miljoner kronor utöver andra förmåner. Efter 10 år kommer dennes lön att vara uppe på 10 miljoner kr!

Arbetarna på bandet har fått nog. Volvo Personvagnar har gått bra enligt fordonsanalytikern Christer Karlsson som tror att företagets motivering, osäkra stålpriser och hård konkurrens är en lögn. Till tidningen Flamman säger han att han är ganska övertygad om att det är ägaren Ford som kräver mer inbetalningar och att det inte finns någor behov av ytterligare rationaliseringar.

Utvecklingen lär inte heller stanna av. Om Allians för Sverige får bestämma kommer vi inte bara bli av med våra jobb till förmån för chefernas lyx, utan vi kommer även förlora rätten till ett liv efter uppsägningen i form av a-kassa.

För oss handlar det om liv och död...för cheferna om mera kaviar på yachten.

Inga kommentarer: