tisdag 4 juli 2006

Ung Vänster i Almedalen: Dags för en värdig utrikespolitik!



Jag befinner mig inte Almedalen utan jobbar i Göteborg ett par veckor till för att senare valarbeta fram till valdagen den 17 september. Inte en lugn stund. Detta utesluter dock inte att jag kan tipsa om saker ting sm händer på Gotland idag.

Idag, i samband med den amerikanska nationaldagen, släpper Ung Vänster en rapport under namnet "Dags för en värdig utrikespolitik - En rapport om den svenska utrikespolitikens förfall". Det är tydligt, har blivit tydligare under Almedalsveckan, att regeringen och borgarna har gett sig fan på att tiga ihjäl debatten om den svenska utrikespolitiken. De vet att vi vet att de är överens om en sak: att den svenska utrikespolitiken, med bugande och bockande för Bushs ockupationer och icke-kritiken mot Israel, går åt rätt håll!
Ung Vänster är den politiska kraft under valrörelsen som förmår lyfta debatten. Rapporten är ett led i detta. Omsvängningen i utrikespolitiken ska inte gå obemärkt förbi, den ska debatteras och i grunden förändras.

Ida Gabrielsson, ordf för Ung Vänster skriver i Gotlands Allehanda

Det finns en stark koppling mellan den amerikanska utrikespolitiken och det som senare blir den svenska regeringens ställningstaganden i en mängd viktiga och kritiska internationella frågor som kriget i Irak och Palestinafrågan.
[...]
En saklig debatt om hur Sverige ska ställa sig till USA:s systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna skulle nämligen blottlägga en väldigt grundläggande sak: Den enkla sanningen att den socialdemokratisk regeringen i mångt och mycket är överens med moderater och folkpartister i den dramatiska förändring som ägt rum inom utrikespolitiken. Därför har de gjort gemensam sak i att tiga ihjäl debatten om utrikespolitiken.

Rapporten som jag skrev om släpps idag i samband med en debatt om den svenska utrikespolitiken. Se mer info här>>

>>>>>>UPPDATERING<<<<<<<<
Idag skriver Ida Gabrielsson också om situationen i det ockuperade Palestina,
- De senaste händelserna i Palestina aktualiserar på ett brutalt sätt behovet av en självständig och värdig svensk utrikespolitik. Numera är det väldigt tydligt att den svenska regeringen såväl sluter upp bakom USA:s krigspolitik, som visar en förbluffande flathet i frågan om palestiniernas rätt till ett värdigt liv.
- Ett exempel på detta är att Göran Persson valde att inte beröra situationen i Palestina med ett ord under sitt tal här i Visby, trots att situationen är mer än akut just i dagarna.

Läs mer om detta och hela rapporten här!

1 kommentar:

Anonym sa...

jag är inte säker men jag tror faktiskt han glömde nämna såväl darfur som kongo-kinshasa också
såväl som situtationen i nordkorea och burma

Fint zogperspektiv att dra slutsatser utifrån hurvida israel nämns eller inte,, dvs allt snurrar kring kalotterna.