lördag 29 juli 2006

Nyårsafton i Tehran?

Online Journal publicerar en text skriven av Nafeez Mosaddeq Ahmed, aktiv i Institute for Policy Research & Development (IPRD). Under rubriken "UK government sources confirm war with Iran is on", skriver Ahmed om planer på ett anfall mot Iran före årsskiftet. Med detta i åtanke blir Israels agerande i Libanon plötsligt "rationellt". Ahmed skriver,
In any case, it's worth noting that the information from a former Labour Minister corroborates expert analyses suggesting that Israel, with US and British support, is deliberately escalating the cycle of retaliation to legitimize the imminent targeting of Iran before year's end.
Israel få agera som murbräcka mot stater som Iran och Syrien som pekats ut som finansiärer av Hizbollah-motståndet i Libanon. Israels rätt till självförsvar och dess rätt till existens kommer gång på gång och som en mantra upprepas av USA och dess allierade för att till slut skapa en legitimitet för ett angrepp mot Iran. Händelserna i Libanon verkar i nuläget avstyrt mediernas uppmärksamhet från Irans kärnteknologiprogram och anklagelserna rörande kärnvapenframställning. Det som pågår nu är dock ett intensivt arbete från amerikanskt/israeliskt håll för att skapa en "naturlig", självklar länk mellan två logikerna; 1) Hoten mot Israel och landets rätt att försvara sig genom att angripa länder som hotar dess "existens", och 2) Irans finansiering av Hizbollah och landet påstådda ambitioner att införskaffa kärnvapen. Lyckas USA och Israel teckna ner en lösningen till denna ekvation med två okända variabler, kommer det bli svårt för omvärlden att stå emot påtryckningarna. Vi vet också sedan innan att USA fabricerat fakta för att få till stånd enighet bakom dess politik. Vi kommer alla ihåg Powells satelitbilderna som blev beviset för att Saddam hade depåer fulla med massförstörelsevapen. Lögner kommer presentaras och måste bemötas med den alltför hemska sanningen.

Alltså gäller det påminna människor, men kanske främst makthavare och etablissemang, om händelser som de verkar ha glömt. Vi måste påminna dem om lögnerna som föregick invasionen av Irak. Vi måste påminna dem om att 100 000 civila irakier dödats sedan invasionen av Irak. Vi måste påminna dem om övergreppen på Guantanamo och Abu Ghraib. Vi måste fortsätta påminna dem innan historien raderas, innan nätverkssidor mot kriget i Irak eller ockupationen i Palestina stängs ner, innan solidaritet med ett förtryckt folk kriminaliseras på samma sätt som själva motsåndet mot krig och ockupationer.

Inga kommentarer: