fredag 14 juli 2006

The botten is nådd - om israels brott

Klockan är 01.06 den 14 juli. Jag ska upp om fem timmar för att gå till jobbet. Sista dagen innan "semestern". Men jag kan inte gå till sängs. Hela min kropp spänner sig av obehag. Det är symptom på en obeskrivlig ilska över situationen. Jag knappar in www.dn.se. Detta är vad jag får se...

Rubriken lyder "Krigsfartyg beskjuter Beirut". Punkt. "Som ett svar på raketanfallen mot den israeliska staden Haifa har Israel nu börjat attackera mål i Beirut med krigsfartyg".Punkt.

Låt oss komma ihåg att en israelisk soldat tillfångatogs i Gaza. Det direkta resultatet - Israels respons - blev ödelägelse av infrastruktur, el- och vattenförsörjning. Ljudbomber och stridsflygplan som igen och återigen sprängde ljudvallar. Två soldater tillfångatogs av Hizbollah. Ett land brinner. Krigsfartyg, stridsflygplan och över 6000 israeliska soldater. "Proportionerligt" är ett tomt ord. "Proportionerligt" är ett fegt skal att gömma sig bakom. Ingen, varken journalist eller "expert", lyfter upp följande perspektiv. Israel angriper ett palestinskt samhälle - det skulle vara en krigsförklaring om centrala Göteborg låg i ruiner och elektriciteten strategiskt slagits ut - en israelisk soldat tas till fånga. Därmed är denne arma människa en krigsfånge - i likhet med Gazas arma invånare. Krigsfångar är också de två soldater som tillfångatagits i Libanon.

Tre israeliska krigfångar. Minst 50 dödsoffer (52 skriver Al-Ahram precis nu) under det senaste dygnet. DN rapporterar, "Det israeliska flygvapnet genomförde också ett stort antal flygräder natten till torsdagen i södra Libanon mot misstänkta Hizbollahställningar, vägar och broar. Även israeliskt artilleri och israeliska örlogsfartyg besköt södra Libanon. Den israeliska försvarsmakten meddelade att man "träffat 40 Hizbollahmål". Flera byar träffades och över 50 civila har dödats i de räderna enligt libanesiska säkerhetskällor. 15 av de omkomna uppges vara barn."

Inifrån Palestina och Gaza kommer tragiska uppgifter - den israeliska framfarten i siffror. Endast i onsdags dödades 23 palestinier - sju av dessa var barn. 37 skadades (en utförlig lista över mördandet finns här under samma länk).


I slutändan måste det senaste dagarnas händelser ses som ett direkt och oundvikligt led i omvärldens svek gentemot Palestina. Genom att stryka Israel medhårs och se genom fingrarna har man gett sitt tysta medgivande till de bilder som nu kablas ut via våra TV-apparater eller som möter oss med morgontidningen. Israel har helt rationellt antagit att reaktionerna mot dess mördaraktioner kommer att vara impopulära hos vanliga människor men ickekontroversiella hos dessa vanliga människors makthavare. Är en israeliska soldat värd mer än 1,2 miljon palestinier? frågade sig Hanin Shakra igår i Aftonbladet (Viktigt! Läs hennes text! Stanna upp efter varje stycke för att tänka dig in i hennes skildring). Just nu är svaret fasansfullt jakande, i alla fall enligt SVT, DN, SvD, SR och det politiska etablissemanget. Bombhögerns guldgosse Fredrik Malm passar på att flytta debattskalan. Fotbollsanekdoter blandas friskt med palestinskt blod (se här och här för kommentarer angående vidrigheten) och hyllningar till terrorstaten.

Klockan är 01.49. Det är kusligt mörkt nu när jag kollar ut genom fönstret. Det påminner om det mörker som klyvs itu av israeliska bomber á två ton. Mörkt, kusligt och väldigt tyst efteråt.

3 kommentarer:

Svaltkonstnaren sa...

Fredrick Federleys, förbundsordförande i Cuf och riksdagskandidat för centerpartiet, reaktion på Israels vidrigheter är att skänka pengar till Israels armé.

Han menar också att ockupationstatens agerande är en proportionerlig reaktion! Helt smaklöst, rent ut sagt äckligt av honom att uttrycka sig så:
http://expressen.se/index.jsp?a=633368

Anonym sa...

Har skrivit denna kommentar på Fredrik Malms hemsida (men han raderade den):

Fredrik Malm, jag undrar vad du menar med att Dror Feiler "skjuter på eget mål". Har han mindre rätt att kritisera Israel bara för att han råkar vara jude???
Jag undrar också varför du använder dig av så många klassiska antijudiska klyschor. Exempelvis i ditt "elvamannalag" så låter du Israel symboliseras av en davidsstjärna, trots att davidsstjärnan är en religiös symbol, gemensam för alla (religiösa) judar oavsett om de är israeler eller inte. Det är osmakligt och kränkande på samma sätt som Jyllandspostens bilder av Muhammed som självmordsbombare. Varför är det ok att vara antisemit och hetsa mot judar bara för att man är sionist/israelanhängare?? T ex detta snack om att Israel och judendom är samma sak, trots att majoriteten av världens judar bor utanför Israel.
Fy fan, det börjar bli som i USA där israelanhängare och antisemit börjar bli synonyma begrepp

Om Palestina må ni berätta... sa...

Taher! Mycket bra!

Att se bilder på soldater som förbereder sig för krig, skrattande israeliska soldater, eld och rökmoln efter bomber som släppts... det är inte hela sanningen! (Frustrationen är total.)

Länken nedanför visar inget man ser på DN:s, SvD:s, BBC:s mfl. hemsidor, men det är så här det ser det ut när civila drabbas i Libanon. Som min vän i Libanon skrev: "Here are some pictures, not for the faint-hearted":

http://fromisraeltolebanon.info/