måndag 24 juli 2006

Solidaritet

Jag klistrar in det tal jag höll på lördagens manifestation anordnad av Ung Vänster Göteborg och Bohuslän och ISM Göteborg (läs några kommentarer här och här). Även vänsterpartiets riksdagskandidat i Göteborg Hans Linde pratade. Läs hans tal här.

Det märks tydligt att det finns ett stor frustration mot Israels krig, inte minst bland alla människor med rötter i Mellanösterna. För oss är detta allvar. Det handlar, till skillnad mot högern, inte om billiga politiska poänger utan om liv och död.

Kamrater, Palestinavänner, antiimperialister

Gaza är hungrig ... Gaza törstar … Beirut brinner … Beirut ligger i ruiner. Igår gick den israeliska ockupationsmakten in i Libanon. Den israeliska terrorstatens våldshandlingar eskalerar. Bomberna faller, sprängs och dödar. Men Göran Persson och Jan Eliasson sitter avvaktande i sina kontor. Tystnaden är pinsam, feg och brottslig. Idag ställer vi bland andra dessa herrar till svars för det som händer i Gaza och Beirut. Idag ställer vi dem till svars för deras passivitet inför övergreppen mot det palestinska och libanisesiska folken.

För i Beirut är det inte längre natt. För natthimmelen lyser upp av explosionerna från de israeliska raketerna. Hittills har 300 om inte fler civila libaneser – fäder, mödrar och barn – fallit offer för israeliska bomber. Raketerna söker sig inte till Hizbollah utan till bostadsområden som hyser människor eller så faller bomberna över flyktingförläggningen Qasmia och dödar elva barn – i bostadsområdena och flyktinglägren skördar Israelerna oskyldiga människoliv. Jag talar inte om terrorister utan palestinska och libanesiska barn. Läkarna i Libanons värst drabbade områden är förfärade; för i jämförelse med bombningar av Libanon för 10 år sedan, konstaterar läkarna att då bestod de sårade av soldater från stridande förband, men nu – under bombregnet – är det bara civila som når sjukhusen. ”Vi har inte sett några sårade soldater”, säger Mrouwe, en av läkarna. Israel begår dagligen brott mot mänskligheten. Under 50 år har det ockuperade Palestina varit skådeplatsen för en av historiens värsta övergrepp. Sedan några veckor tillbaka är det Libanon och Beirut som fallit offer för oförrätterna. Vi fördömer Israel ockupation och krig.

Och i Gaza fortsätter övergreppen. Gaza är avskuren från livets värdighet. Infrastrukturen, vatten- och elförsörjningen är söndertrasad. Under tre veckor har israel satt i system att attackera och förstöra civila anläggningar. Bomberna faller inte över terrorister som vi får höra från svenska medier. Bomberna faller över människor av kött och blod. De israeliska ockupanterna har aldrig jagat terrorister – det har aldrig varit deras mål. Deras övergripande mål är att omöjliggöra ett värdigt liv i de palestinska samhällena. Deras mål är ett långsamt och systematiskt folkmord med resten av världen som vittne. Palestinska folkvalda regerings- och parlamentsledamöter har kidnappats av Israel som av den svenska högern kallas för Mellanösterns enda demokrati. Vi har samlats här för att skicka ett meddelande till herrarna i borgaralliansen; ”Vi vill inte ha er demokrati för den innebär att leva under ockupation och bomber! Vi kräver däremot att Israel kastas ut ur Palestina och tvingas lämna Libanon! Vi kräver att den blodtörstiga israeliska premiärministern Ehud Olmert och Göran Persson israeliska partibroder, försvarsministern Amir Peretz ställs inför rätta för brott mot mänskligheten. Och du Fredrik Reinfeldt, du och din allians av bomb- och batonghöger, ni får er dom den 17 september.” För högeralliansen finner sig i en ohelig pakt med socialdemokratin. De har kommit överens om att gräva ner och mörka debatten om den svenska utrikespolitiken. Därför är det brottsligt tyst från regeringskansliet och borgarnas partihögkvarter. Därför ursäktar sig Persson genom att helt ryggradslöst hänvisa Sveriges utrikespolitiska linje till EU: s linje.

Vi står här idag för vi kräver en självständig svensk utrikespolitik som står på de ockuperade folkens sida samtidigt som den fördömer de brott som Israel och USA begått i Mellanöstern. För världen har i över ett halvt sekel varit vittne till folkmord och fördrivning i Palestina, utförd av en militärt överlägsen ockupationsmakt stödd av världens största supermakt USA. Ockupationen sätter västvärldens rasistiska koloniala arv i centrum. Både när det gäller reaktionerna mot Israels folkrättsvidriga ockupation av Palestina och nu fullskaliga krig mot Libanon, och när det gäller rapportering i medier är tydligt vilka måttstock som används: En Israel på 10 araber eller 2000 amerikaner på 100 000 araber. Det är med hjälp av dessa koloniala glasögon som västvärldens makthavare och Sveriges statsminister ser på den katastrof som drabbat det palestinska folket och som nu också drabbat deras grannar i Libanon. Västvärldens makthavare stod tysta inför fördrivningen av palestinierna vid skapandet av staten Israel. De stod tysta när kristna libanesiska milisen massakrerade flyktingar i lägren Sabra och Shatila och idag står dem tysta inför kränkningarna mot Libanons gränser och dess folk och den brutala kollektiva bestraffningen som fortgår i Palestina och Gaza.

>>Nu är det dags för oss att sätta ner foten och säga ifrån!
>>Nu är dags att var högljudd och protestera!
>>Nu är det dags att ställa våra makthavare mot väggen, med ropen ”Fördöm Israels krig och ockupation! - Länge leve Palestina!”

Jag vill också komma med uppmaning. Glöm inte brotten som har varit vittnen till under de senaste veckorna och månaderna. Glöm inte USA och EU: s bojkott av det palestinska folket för att de valde sina ledare i demokratiska val! Glöm inte de skrikande barnen och de gråtande mödrarna i Beiruts gator! Berätta historien om en historiens värsta brott mot mänskligheten, för era barn, vänner och släktingar!

Den 6 augusti invigs Friidrotts-EM i Göteborg. En samlingsplats för sportutövare från hela Europa. Ett idrottsevenemang som inte endast kommer ha många tittare utan kommer vara en inspirationskälla för många idrottsutövande ungdomar. Mitt bland alla deltagande länder finns också terrorstaten Israel. Israel som har bojkottats av det asiatiska idrottsförbundet för brott begångna i Palestina, besöker vår stad Göteborg. Mitt under bojkotten av Palestina och bombningar av Beirut, skickar Israel en delegation av idrottare till Göteborg. Samtidigt innebar samma bomber att fotbollslag från Libanon och Palestina inte kunde besöka årets upplaga av Gothia Cup. Cynismen är slående men vi måste agera och visa vårt avsky mot Israels statsterrorism. Precis som Sydafrikas apartheidregim bojkottades från sportevenemang och precis som Jugoslavien inte fick delta i fotbolls-EM i Sverige 1992, borde Israel inte tillåtas delta i Friidrotts-EM i Göteborg. Den 7 augusti samlas vi igen för att demonstrera mot Israels vidriga ockupation och krig.

Fram till dess måste solidariteten med Palestinas och Libanons folk stå oss närmast. Vi vägrar ge efter för terrorism och vi vägrar stå tysta när Göran Persson och borgaralliansen gömmer sig bakom EU. Vi kräver att de agerar.

• Vi kräver att den svenska regeringen fördömer Israels ockupation av Palestina och krig mot Libanon.
• Vi kräver att regeringen förklarar den israeliska ambassadören som ickeönskvärd.
• Vi kräver en bojkott av Israel.

Länge leve Palestina!

4 kommentarer:

Anonym sa...

mycket bra!
såg du att du var citerad på text-tv? /anders

Mattias Ericson sa...

Utmärkt tal och utmärkta krav. Här finns mer att läsa i ämnet.

/ Mattias

Ana Rubin sa...

Helt lysande tal Thaher! Skulle säga till och med folkbildande.

/Ana

Elinor sa...

Välkomna att delta i årets Fredslopp den 9 september i Slottsskogen, Göteborg. Temat är Bojkotta Israel.

För mer info se
http://www.proletarenff.se/fredsloppet/