lördag 24 juni 2006

ett ett

Har varit i Tyskland och skådat Iran spela oavgjort mot Angola. En spännande match som krävde många doser beta-blockare för att jag skulle klara mig genom 90 minuter plus 15 minuters halvtidsvila.

Iran har inte imponerat. Från att ha dominerat den asiatiska fotbollen med en hög stjärnor som spelar i främst tyska klubblag i Bundesliga - Karimi och Mahdavikia som de kändaste - slutade Iran sist i sin grupp. Det var ingen lätt grupp. Portugal är känd för att ha ett bra lag och det lag som representerar landet i detta mästerskap är kanske det bästa på länge. Mexiko har ju imponerat i de amerikanska mästerskapen tex genom att slå världsmästarna Brasilien. Jag hade hoppats på oavgjort mot Mexiko och vinst mot Angola - en tips med hög verklighetsförankring men som kom på skam efter katastrofmatchen mot Mexiko den 11 juni. 11 juni kommer förresten att utropas som "Faje'e -ye bistoyek-e khordad", den iranska motsvarigheten till palestiniernas "Al Naqba" (fördrivningen av det palestinska folket i samband med bildandet av staten Israel).

Matchen Iran vs Angola var en smygande hjärtinfarkt. Iranska klacken var störst men oorganiserad. Många bakomliggande orsaker. Eller som en iranska herre från USA uttryckte det samtidigt som han säkrade den iranska flaggan utan "Solen och Lejonet" eller "Alah-o Akbar" till en stolpe, "Titta! De regimtrogna (Hezbolahi) har satt sina flaggor överallt, då får vi andra sätta upp våra" (OBS! jag har tagit bort explicita delar). Matchen kunde spelmässigt liknas vid en korpmatch men stämningen är väl det som räknas i slutändan. Men...
...En obehaglig känsla kom över mig när Ali Karimi vägrade gå in på plan i mitten av andra halvlek. "Bråk i landslaget", säger folk jag pratar med. Det ryktas om att Karimi har varit missnöjd med att gamlingen Ali Daei fick spela från start mot Mexiko. Helt rätt av Karimi i så fall (många buade mot Daei i Leipzig) men att vägra spela var inte bara ett hån mot de andra i laget utan också mot alla fans. Det var inte roligt helt enkelt!

Det finns dock glädjande besked. Ghana är vidare. Detta är bra, viktigt och ska hyllas. Att afrikanska lag tar för sig måste ses som mer än bara fotboll. Den antikoloniala kampen fortsätter på gräsmattan. Att heja på Ghana är en del i frigörelsen från amerikansk och europeisk kolonialism.

Andra glädjande besked är att Tyskland slog ut Sverige! Nu slipper jag höra allt tjat om Mellberg, Svensson, Allbäck, om Zlatan (som är den enda stjärnan i landslaget) ska spela eller om han ska deporteras till Bosnien. Sverige är ute! Nu slipper alla "experter" ordbajsa!!!

Hur som helst väntar jag bittert på att andra länder (undantaget Ghana och Tyskland) ska gå samma öde som Iran. Det finns inga andra alternativ!

Sist lite bilder från Deutschland....

P4120011
Berlins paradgata prydd med 20 storbildsskämar. Grym stämningen

P4130047
Berlin 21 juni 2006 kl 09:05: Fyra revolutionärer på väg till Leipzig!

P4130054
Stadion i bagrunden!

P4130068
VM:s skyttekung-wannabe Ali Karimi!

4 kommentarer:

Anna sa...

Så jävla snygga ni är! :)

Nostalgi sa...

Jag ær helt sinnessjukt avundsjuk asså. Det hade varit så hæftigt att vara dær!

Ali Esbati sa...

Det var en sjukt postmodern mössa.

Anonym sa...

Zlatan ende stjärnan?
Den divan tillförde ju inte ett skit!
I övrigt håller jag med om att det är bra att Sverige åkte ut, så att inte pöspersson försöker plocka fler dum-politiska poäng om den svenska modellen. (En modell som tydligen föll som ett korthus mot Tyskarna.. he he..)