fredag 21 maj 2010

GP: Storan för de allra finaste

Jag ser att Mark Isitt skriver om vårt krav av göra om Storan till ett centralt Ungdomens hus. Tänk vad mycket bitterhet 2700 tecken inklusive blanksteg kan rymma. Helt fascinerande faktiskt.
Ung vänster vill förvandla Stora teatern till ett Ungdomens hus. Kan någon tala om för mig vad som är ungdomligt med Storan? Alla hus har en personlighet. Landshövdinge­husen är gemytliga som Albert och Herbert, Nya Ullevi är spänstig som en Fosbury-flopp, Härlanda kyrka asketisk som en munk, Norra älvstranden inställsam som en mäklare. Storan, å sin sida, är en primadonna. Ljuv och sval och uppburen där hon vilar på en divan av grönska.
Isitts kritik verkar vara följande,
Ung vänsters märkliga utspel illustrerar just hur problematisk Storans existens uppfattas i kommunen; om inte den bredaste underhållning funkar, vad ska man då ta sig till?
Isitts fråga är rätt ställd. Ja, va fan ska vi med Storan till om inte verksamheten där är tillgänglig för alla?

Vårt krav är att nästa styrande majoritet ska infria ett gammalt löfte till Göteborgs ungdomar. Ungdomens hus kan inte jämföras med Sveriges tredje Debaser, ett allmänt kulturhus eller något annat. Poängen med vår vision om ett centralt allaktivitetshus är att makten och inflytande över verksamheten ska ligga hos alla ungdomar som får möjligheten att hänga i huset istället för att trängas i Femmanhuset.

En krogmiljö som Debaser kommer, antar jag, innebära alkoholservering. Det uteseluter, per se, alla ungdomar under 18 år (eller till och med ungdomar under 22-24 år).

Ett kulturhus som det också ryktas om duger inte heller. Ungdomens hus ska inte bara syssla med de som de styrande anser vara kultur, med andra ord dans, teater etc.

Vår vision är ett Ungdomens hus som används som replokal och musikscen men också som ett ställe där unga kan hänga och spela Counterstrike och andra TV-spel. Ett centralt Ungdomens hus ska vara en plats som förenar ungdomar från olika stadsdelar utifrån deras gemensamma kulturella och sociala intressen. Och med intressen menas inte enbart hobbys utan intressen som kommer till ytan när människor inser att de är politiska subjekt med makten att förändra sin tillvaro och omgivning.

I medierna: GP

Inga kommentarer: