onsdag 10 mars 2010

Moderaten Jan Hallberg far med osanning om pigavdraget

Det menar vi som undertecknat en replik till Göteborgsmoderaternas Jan Hallberg som i en debattartikel i GöteborgsPosten dels påstod att pigavdraget gett 2000 jobb i Västsverige och dels att avdraget gynnar låginkomsttagare. Eva Olofsson, Jöran Fagerlund och jag skriver,
När Jan Hallberg stoltserar med rättviseaspekterna i avdraget för hushållsnära tjänster, gör han det genom att dölja fakta. Verkligheten är något helt annat. Skatteavdraget för hushållsnära tjänster innebär att låginkomsttagare i Göteborgs förorter subventionerar höginkomsttagarnas kostnader för att de skall slippa sköta sina egna hem.

Samtidigt är det kvinnorna från samma grupp låginkomsttagare som är hänvisade till de lågbetalda deltidsarbeten som finns inom denna tjänstesektor. De kommer inte att ha råd att köpa tjänsterna.

Vänsterpartiet motsätter sig en utveckling där skattepengar subventionerar en välbeställd minoritets hemmastädning. Vi vill se ett samhälle där skattepengar investeras i gemensamma, offentliga välfärdstjänster, som skola, barnomsorg och äldreomsorg, som kommer alla till del. Så skapar vi världens bästa välfärd – utan vinstintressen.

Läs hela artikeln här!

Andra som bloggat: Ung Vänster, Esbati, Fagerlund, Politik och Poesi, Rödgrönt Samarbete, Broberg, Sjölander, Ett hjärta rött, Storstad, Alliansfritt Sverige, Kulturbloggen, GP:s ledarblogg
I medierna: DN, GP, SvD1, SvD2, Newsmill

1 kommentar:

Anonym sa...

Almegas siffror är framtagna för att försöka ge alliansens politik mer trovärdighet. Almega är en part i målet och ägs av Svenskt Näringsliv. Moderaten Hallberg påstår tydligen med hjälp av Almegas siffror att många som använder RUT-tjänster är lågavlönade. Det finns förutom Lågavlönade också Lågtaxerare, som själva trixar till sin skatt i så stor utsträckning som möjligt. De ser till att ha en mycket låg taxerad inkomst som ändå ger dem möjlighet att nyttja diverse avdrag. Det finns också Lågavlönade lågtaxerare - beroende på att dessa arbetar få timmar eller i inte särskilt lönsam verksamhet, men dessa kan få del av stora inkomster från nära anhörig.

Jag funderar på:
På vilka adresser har RUT-tjänster utförts? Hur har RUT-tjänster använts av utlandssvenskar? Har t.ex. personer som Maria Borelius dragit av för städning och vård av familjens många egendomar?

Jag vill uppmuntra dig och många andra att ta kontakt med Bengt Hansson på Skatteverket som handhar redovisning och årsrapport av RUT-siffror. Årsrapporten för 2009 ska vara klar i slutet av mars i år. Ska själv innan jag gör det, ta reda på vilka uppgifter som är offentliga för att inte bli bortdribblad, som förra gången jag ringde Skatteverket, vilket var första året när RUT-tjänster utfördes.

Mvh/Sossetanten i Göteborg