torsdag 26 januari 2006

Fatah ut - Hamas in




Resultatet av det palestinska valet står ikväll klart. Hamas är vinnare. En majoritet av palestinierna röstade på Hamas. Fatah ut. Politisk islam in.

Det är förstås inte bra. Den sekulära palestinska myndigheten har körts iväg efter beskyllningar om korruption och passivitet. Frågan är egentligen vad en palestinsk regering eller myndighet kan åstadkomma under ockupation. Går att det bekämpa arbetslöshet, bygga skolor och sjukhus i skuggan av en ockupation, check points och en mur som får Berlinmuren att framstå som ett staket? Svaret står idag klart. Det är omöjligt om man vill driva en politisk kamp för befrielse och självständighet som kräver mobilisering och motstånd utanför parlamenten samtidigt som man i egenskap av regering och myndighet spelar ett högt politiskt spel med ett folk som insats. När detta sker under ockupation av en militärt överlägsen fiende så kan man nu efter hand ha förståelse för att Fatah har misslyckats. Med detta sagt, måste det konstateras att den palestinska befrielsekampen och i synnerhet den första intifadan, förde upp frågan till världsopinionen. Arafat lyckades skapa opinion för det palestinska folket rätt till en egen stat. Det arvet finns fortfarande kvar och måste vördas och förvaltas.

Västmakternas reaktioner har inte låtit vänta på sig. I samtliga fall – i större eller mindre grad – förkastas och ogiltigförklaras valresultatet. Storbritanniens utrikesminister, Jack Straw, hade skam nog att komma med påståendet ”Demokrati och våld är oförenliga”. Irak och övergreppen fanns inte på kartan och ifrågasattes inte heller av media eller experter. Väntat. USA:s hållning är att ett parti som har en militant gren och som inte tar avstånd från våld inte kan sitta i en regering och vara en fredsförhandlare. Den israeliska statsterrorismen i form av bulldozers och likvideringar då? Tystnad. Lars Adaktusson tog ändå priset. Präglad av politisk blindhet, blev han med allra största sannolikhet tvungen att förkasta sitt reportage om Fatah-segern. När han stod framför kameran från tryggheten i Jerusalem, och pratade med Aktuellt-studion, verkade han chockad och fumlade fram orden. Men sin vana trogen, lyfte han fram sina likriktande fakta; Hamas som terroriststämplad organisation och självmordsbombningar. Inget om Israels raketanfall, inget om muren. Absurt tystnad.

Jag skrev lite om arvet från Arafat och PLO. Kommer Hamas att förvalta arvet? Svår fråga. Men några förutsättningar måste ändå utkristalliseras. Om Hamas efter ett maktövettagandet reducerar sin politiska kamp till tom radikalislamisk retorik – á la Ahmadinejad – och spelar USA och Israel i händerna kommer palestinska folket tröttna på dem fram till nästa val. Reducerar man sin verksamhet till myndighetsutövning kommer det också ses som ett svek – Hamas' varumärke; socialt arbete och politisk islam som varit en lyckad strategi kommer att gå förlorad. Hamas' framgångstrategi har varit att slå vakt om de svaga i det palestinska samhället med villkoren att man också måste bidra till kampen inom Hamas’ ramar. Därför är partiet som starkast i områden som varit mest utsatta under den israeliska ockupationen. Överger man sitt arbetssätt, kommer också den inhemska kritiken.

I slutändan måste Hamas balansera mellan att vara en politisk kraft som mobiliserar genom att kanalisera det palestinska missnöjet och en förhandlare som ställer sig på andra sidan av förhandlingsbordet med Israel som man i retoriken inte erkänner. Hamas och Palestina har inget annat val. Israel har ett större dilemma. För eller senare måste man förhandla med en organisation som man en gång i tiden terroriststämplat. Man har under år byggt upp en Armageddon-liknande scenario kring Hamas och nu måste man föra en dialog med dem som man jagar.

----------------------------------------------------

Uppdatering:

Andra bra analyser av valet hittas nedan:

Jonas Lindberg, Ung Vänsters 1e vice ordf - Respektera det palestinska folkets vilja!

Ali Esbati - Hamas och valet

Kalle Larsson - Svenska reaktioner på Hamas valseger säger mycket

6 kommentarer:

Anonym sa...

oerhört läsvärd kommentar till valresultatet, har letat febrilt för att hitta en bra kommentar sen valresultatet blev klart och nu har jag hittat den.

Anonym sa...

Går att det bekämpa arbetslöshet, bygga skolor och sjukhus i skuggan av en ockupation, check points och en mur som får Berlinmuren att framstå som ett staket?

Det går uppenbarligen alldeles utmärkt att bygga skolor som undervisar barnen att judar är odjur, med illustrerade böcker och allt, har det visat sig. Att omvärlden "överraskades" av valresultatet beror på att alla så gärna velat tro att de våldsamma palestinska rörelserna inte varit de starkaste krafterna. Det har funnits en vilja att blunda för dessa våldsverkares makt och mål på samma sätt som det från vänsterhåll sympatiserades med sovjetunionen under historien. Inte så konstigt att det aldrig har gått att förhandla med palestinska ledare.

Anonym sa...

Ibland får man hurra för våld.
dessa palestinksa "våldsförare" har inte annat än närts med våld, blod, skändningar, brutalt beteende och kränkande människosyn från Israelernas sida. Om du Israeler, i synnerhet sionister, vil övertyga världen om att de står för demokratiska värderingar kanske man ska se över sitt beteende.

Bla:
1) INte bygga en mur på grannens mark
2) inte skjuta ihjäl barn och ungdomar
3) låta gravid kvinnor släppas igenom checkpointar till sjukhus
4) Inte förstöra städer och byar från grunden
5) inte "psyka" palestinier, så som det görs i Gaza - genom konstanta ljudbomber över himlen
6) revidera sin syn på "araberna" en smula.

Sionisternas syn på araberna är ju väldokumenterat. Bland annat i boken The Arab Mind som ahr blivit en halvglobal bibel i att "förstå araben".

"Varför är de flesta araber, om de inte tvingas, så motvilliga att tjäna sitt uppehälle ’i sitt anletes svett’, varför avskyr de att ge sig på något arbete som innebär att de smutsar händerna?"

Ur The Arab Mind av Raphael Patai. Boken anses vara ”de neokonservativas bibel
om arabvärlden

/rofagha

Anonym sa...

"Muren" mellan Israel och Västbanken du nämner ÄR i till största del ett staket, eller åtm ett stängsel. Endast där befolkningen på den israeliska sidan riskerar att ustättas för krypskytte tar en betungmur vid. I jämförelsen med berlinmuren kann nämnas att syftet med säkerhetsbarrriären är att hindra attacker mot civila medan berlinmuren byggdes för att stänga inne och förslava 17 miljoner tyskar.

Anonym sa...

Detta är från en maillista om Hamas val seger, finner det mycket läsvärt och skarpt:


KÄFTSMÄLLEN

Valresultatet är som jag ser det i första hand en käftsmäll mot trion
USA, EU och Israel.

Israel har sedan 10 år dödsförklarat fredsprocessen genom att förkasta en fred som bygger på att ockupationen upphör. Genom att systematiskt bryta mot internationella lagar och konventioner och omintetgöra varje
överenskommelse med palestinierna. Gaza är fortfarande ockuperat, palestinsk jord koloniseras alltjämt, muren trasar sönder de palestinska områden liksom
ekonomin och hindrar människor att ta sig till arbeten, skolor och
sjukhus.

USA har gett Israel ett grönt ljus för fortsatt expansionspolitik i
form av murbygget och uppförandet av bosättningar. Men också och framför grönt ljus
för Israels vardagliga folkrättsbrott. USA har hindrat varje försök att ställa Israel till svars för sina handlingar. Och USA har gjort det i
egenskap av medlare i den sedan länge begravda ”fredsprocssen”.

EU har genom sitt tysta medgivande till Israels folkrättsbrott
legitimerat denna utveckling, inte minst genom att utöka handeln med Israel (liksom Sverige utökat det militära samarbetet med Israel).

Inför detta val har palestiniernas nuvarande ledare Mahmoud Abbas inte
kunnat visa upp några konkreta framsteg för sitt folk. Det kunde inte Arafat innan honom göra heller. Ända sedan 1994 har regeringspartiet Fateh
inte kunnat uppvisa sitt folk något annat än besvikelser och maktmissbruk.
Bara omvärldens svek och den egna oförmågan.


DELVIS SJÄLVFÖRVÅLLAT

Bland de flesta palestinier identifieras Fateh idag med USA, EU, Israel och en ickefungerande fredsprocess. Fateh bygger sin politik på bistånd och på
att vänta på bättre tider. På USAs goda vilja. På att Sharon ska dö
eller att Barak ska försvinna eller att Peres ska ersättas eller att Bush ska förlora valet osv. Fateh har därför inget övertygande politiskt program som
förmår konfrontera ockupationen. Ledarskapet är uselt. Bristen på
strategi och organisering är påtaglig (Hur konfrontera ockupationen? Hur mobilisera
och organisera befrielsekampen?). Maktmissbruket geomsyrar samhället
och människor är förbannat trötta på det. Visst är valresultatet därav också ett missnöjesval, men inte bara.

Hamas identifieras på gatan med stora ord men också med handling. Deras slogans är oslagbara:

Vår historia är ren.

Våra händer är rena.

Vår väg i kampen är rak / stabil.

Detta går hem i dagens Palestina när Fateh är rena motsatsen till dessa slogans och när den palestinska vänstern är handlingsförlamad (oavsett
om det beror på ett delvis fängslat, ett delvis likviderat, ett delvis splittrat och ett delvis förvisat ledarskap). Den palestinska vänstern har
ingen initiativförmåga och deklarerar öppet idag att valet är tecken på att vänstern misslyckats kapitalt med att mobilisera ett alternativ.
Antingen är man insnöad i strategier och retorik från 1960-talet, eller så har man sin
plattform i NGOs utan någon politisk förankring hos folk eller så är man
övertaktisk/pragmatisk/kompromissbar på ett sätt som urholkar trovärdigheten.


Andra vinnande slogans Hamas har är: Vi har prövat kapitalismen, den
fungerar inte. Vi prövade socialismen, den fungerade inte. Vi har prövat panarabismen den har heller inte visat sig fungera. Låt oss för en gångs skull återvända till Islam.

Detta går också hem hos folk som lever under svek, förnedring och sex deccenier rasistiskt förtryck. Hamas linje är klar och tydlig till skillnad från PLO-organisationerna. Hamas politiska gren är också pragmatisk men
vill inte spela ut erkänna-staten-Israel kortet förrän de fått något i utbyte. Utvecklingen påminner lite om IRA och Sinn Fein. Den politiska grenen tar
över och byter taktik och förändrar program. Deltagandet i valet är ett sådant steg. För att inte tala om de Hamasledare som sagt sig villiga att
erkänna Israel. Se islamisterna i Turkiet som idag är rena mesar vad
gäller kärnfrågor som utrikespolitik och social rättvisa. Ovanpå allt detta är
Hamas idag mer disciplinerat och mer organiserat än någo annan
palestinsk organisation idag.



DEMOKRATI

Valet har välordats som ett praktexempel på ett demokratiskt val. Nu kommer USA och EU få det mycket svårt att försvara sin inställning att man bara
kommer acceptera valresultatet under förutsättning att rätt
organisation vinner. Detta är kriget mot terrorismen i ett nötskal. Det är precis samma
koloniala förhållningssätt som uppvisades mot ”vildarna” i
Latinamerika, Afrika, eller Asien röstat fram fel ledare. Det visar hur värd demokrati egentligen är för makthavarna i EU och USA.


RELIGION OCH POLITIK

Det finns alltid en fara i att sammanblanda stat och religion,
samhällsbygge med religiösa dogmer. Personligen räds jag utvecklingen som komma skall
med Hamas vid rodret. Jag är stolt över att vara muslim (om än
ickepraktiserande) men jag räds islamismen. Iran är ett utmärkt exempel på hur sammanblandningen av statsbygge och religion kan gå riktigt illa. USA är ett annat exempel där den kristna högern är med och formar en skrämmande
världsordning med hänvisning till bibilska profetior. Vi får aldrig
glömma at kriget mot terrorism har kristet fundamentalistiska förtecken. Men jag tänker även på Kristdemokraterna här hemma, vad händer om de får majoritet
eller femdubblar sitt valresultet? Vilket utrymme kommer då de
tendenser som finns i Kristdemokraterna som kommer till uttryck bland enskilda
riksdagsledamöter, eller i Livets ord, Knutby eller de pingstvänner som tolkar in bibilska dogmer i all politik.


HÄRIFRÅN OCH SEN

Kanske för ändå Hamas jordskredsseger något gott med sig. Förutom käftsmällen mot makthavarna i EU och USA så har resultatet skakat om det
palestinska politiska landskapet rejält. Kanske kan PLO nu bli mer
lyhört och ödmjukt för sitt folk. Kanske kan PLO-organisationerna nu får möjlighet att omgruppera sig på nytt. Kanske kommer den internationella solidariteten
som vi ser den världen över integreras i den inhemska befrielsekampen.
Kanske kan det palestinska PLO ledarkskapet på allvar knyta an till denna globala rörelse och använda sig av den för att mobilisera påtryckningar
mot ockupationsmakten Israel.

Unknown sa...

Skulle uppskatta om man länkar till inlägg, eller hemsidor istället för att klistra in dem här.

Tack