torsdag 25 mars 2010

Partiledardebatten lämnade mycket att önska

Jag låg i soffan igår kväll och tittade på debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt hos Lennart Ekdahl. Det var en debatt som aldrig tog fart och som lämnade mycket att önska. Reinfeldt pratade mer om politiken under Göran Persson än vad Alliansen lyckats åstadkomma. Samtidigt, hade han en skickligt inövad retorik kring den s.k. arbetslinjen. Mona Sahlin framträder mer mer som en säker oppositionsledare. Jag tror att hon mår bra av att de rödgröna med hjälp av Vänsterpartiet har gått mer åt vänster än vad som hade varit fallit med ett tvåpartisamarbete med endast Miljöpartiet. I övrigt, framkom inga nyheter under debattens gång. Jo, tydligen kommer Alliansen till pensionärernas räddning. Någon som tror på det?

Med sex månader kvar till valdagen har den politiska temperaturen stigit. Den rödgröna oppositionen har presenterat ett flertal överenskommelser, t.o.m. i knäckfrågor som utrikespolitiken. Skillnaden mellan de politiska alternativen blir allt tydligare. Det var nog också det som Mona Sahlin syftade på när hon tyckte att Reinfeldts bästa sida var att han just var moderat. Mona Sahlin efterlyste tydlighet. Tyvärr var hon själv desto diffusare i debatten mot Reinfeldt.

Problemet är att samtidigt som Sahlin agerar oppositionsledare för en rödgrön opposition har hon allt för länge tvekat med att leverera slagkraftiga svar till Alliansregeringens politik. Visst, det är svårt att leverera politik i områden där de rödgröna saknar en gemensam överenskommelse. Det är dock inte omöjligt att lämna besked om en färdriktning utan att verka otydlig. Det handlar om att ändra strategi - att gå ifrån att diskutera siffror till att diskutera värderingar och ideologi. En sådan debatt blir svårare för Reinfeldt att vinna. Dels för att det går att ompaketera politik men inte värderingar. Värderingar skiner igenom. Tittarna kan känna igen värderingarna i både ansiktsuttryck och ordval. Jag tänker i synnerhet på Reinfeldt flin som ligger honom i fatet i TV-sända debatter. Och dels för att Mona Sahlin i egenskap av socialdemokratisk partiledare hittar sin styrka i den ideologiska, värderingsbaserade debatten mot Alliansen. Sahlins tog därför övertaget i debatten om försämringarna i sjukförsäkringen.

En annan utmaning för Mona Sahlin, och hela den rödgröna oppositionen, är att slå hål på "vi är eniga"-retoriken hos Alliansen. Dels gäller det att vandra bort från den sortens debatt. Den är intellektuellt klen och intresserar inte väljare i allmänhet. Och dels för argumentet är falskt. Borgarna är långt ifrån någon enighet. Faktum är att oenigheten är stor i frågor som rör försvaret (FP och Afghanistan), arbetsmarknadslagstiftning (C och LAS), EU (FP och EMU) samt energifrågorna (C och kärnkraften). Det är ingen småpotatis.

Till sist. Jag stördes av att Mona Sahlin insisterade på att vara först på Ekdahls frågor. Det innebar att Reinfeldt kunde väga orden och trumfa Sahlin med ett eller annat värdeladdat ord som han vet låter bra i väljarnas öron. Det var ett misstag av Sahlin. Hon hade nog gjort klokt i att i alla fall variera sig.

Andra som bloggat: HBT-sossen, Peter Andersson, Alliansfritt Sverige, Kulturbloggen, Rödgrönt samarbete
I medierna: SvD1, SvD2, SS1, SS2, DN, EX, AB1, AB2

onsdag 17 mars 2010

Regeringen måste prioritera mänskliga rättigheter

Idag skriver jag på SVT Debatt om läget i Iran.

I veckan firas nyåret Nowrooz och den gröna oppositionen har deklarerat att protesterna mot regimen ska fortsätta. Samtidigt är det ovanligt tyst från omvärlden angående den iranska regimens kränkningar av mänskliga rättigheter. Desto mer har västvärlden fokuserat på regimens påstådda planer på att framställa kärnvapen. Om detta och lite till skriver jag alltså på SVT Debatt,
Med uppenbar risk för fler dödsdomar mot regimkritiker har omvärlden ett ansvar att fördöma den iranska regimen. Under 2008 avrättades minst 346 personer. Under protesterna har minst tre personer avrättats samtidigt som det finns bevis för att regimen använt tortyr mot fängslade demonstranter. Omvärldens reaktioner har varit svala.

Större intresse har riktats mot Irans nukleära ambitioner än omfattningen i den iranska regimens kränkningar av sina kritiker. I Alliansens utrikesdeklaration berörs Iran i sex meningar varav fem handlar om det påstådda kärnvapenhotet.

Regeringens kompakta tystnad rörande bristen på mänskliga rättigheter i Iran visar återigen att demokrati och mänskliga rättigheter är lågprioriterade frågor i regerings utrikespolitik.

Läs hela artikeln här!

Tehran Bureau har lagt upp ett antal Youtube-klipp från protesterna. Och Guardian har en live-blogg som man kan följa här.

I medierna: SVT

torsdag 11 mars 2010

Jihad Jane får allt att snurra



Nu har ännu en grupp som tycker att de är muslimer förklarat krig mot den stackars konstnären Lars Vilks. En konvertit med det exotiska namnet Jihad Jane, ett namn som dansar till sin egen mediedramaturgiska pipa, påstås via ett mejl från Fjärran östern blivit uppmanad att döda Lars Vilks. Och självklart har hon tagit mejlet på allvar. Lars Vilks blev hennes nya livsprojekt, tätt följd av hennes burkasamling. Kanske var mejlet en av dem där bluffmejlen där det utlovas USD 10 000 000 om man gör si eller så. Vad vet jag?

Nu kan i alla fall hjulen snurra igen. Det var ju skönt. För det var ett tag sedan vi hackade riktigt ordentligt på muslimer som grupp. Det var typ max en månad sedan. Alldeles för långt uppehåll. Skönt, som sagt, att återgå till ett riktigt viktigt civilisatoriskt arbete. Nu kan kvällstidningarna sälja, säkerhetstjänster säga att de minsann behövs och en och annan populistisk politiker på högerkanten (eller socialdemokrat inom EU-systemet) komma på ytterligare sätt att inskränka vårt privatliv. Och har vi rikligt med tur så kanske vapenindustrin också kan få sig ett nyp. Men då måste vi koppla Jihad Janes planer till att Ahmadinejad laddade ner upphovsrättskyddat material från medieservern i Tora Bora, material som i sin tur gällde slumpmässigt vald oljelands planer på att skicka en antraxkontaminerad Ellospaket till Lars Vilks torp.

Annars skriver Ulrika Knuttson träffsäkert i FOKUS,
Att förklara krig mot Lars Vilks förefaller både omoraliskt, brottsligt och onödigt, men jag har svårt att se den förvirrade Jihad Jane och hennes meningsfränder som ett globalt hot mot yttrandefriheten. Möjligen kan de bli ett obehagligt hot mot allas säkerhet på sikt.
Läs hela här!

Förresten, Israel har bestämt sig för att bygga 1600 olagliga bosättarbostäder i Östra Jerusalem. Och palestinierna har mage att avvisa fredssamtalen. Asså, dom där j***a araberna, alltså!

Andra som bloggat: Svensson, Röda Berget, Hadley-Kamptz, GP ledarbloggen, Emil Broberg, Kulturbloggen
I medierna: AB, EX1, EX2, EX3, SvD, Fokus, SVT, DN1, DN2, GP, SS

onsdag 10 mars 2010

Moderaten Jan Hallberg far med osanning om pigavdraget

Det menar vi som undertecknat en replik till Göteborgsmoderaternas Jan Hallberg som i en debattartikel i GöteborgsPosten dels påstod att pigavdraget gett 2000 jobb i Västsverige och dels att avdraget gynnar låginkomsttagare. Eva Olofsson, Jöran Fagerlund och jag skriver,
När Jan Hallberg stoltserar med rättviseaspekterna i avdraget för hushållsnära tjänster, gör han det genom att dölja fakta. Verkligheten är något helt annat. Skatteavdraget för hushållsnära tjänster innebär att låginkomsttagare i Göteborgs förorter subventionerar höginkomsttagarnas kostnader för att de skall slippa sköta sina egna hem.

Samtidigt är det kvinnorna från samma grupp låginkomsttagare som är hänvisade till de lågbetalda deltidsarbeten som finns inom denna tjänstesektor. De kommer inte att ha råd att köpa tjänsterna.

Vänsterpartiet motsätter sig en utveckling där skattepengar subventionerar en välbeställd minoritets hemmastädning. Vi vill se ett samhälle där skattepengar investeras i gemensamma, offentliga välfärdstjänster, som skola, barnomsorg och äldreomsorg, som kommer alla till del. Så skapar vi världens bästa välfärd – utan vinstintressen.

Läs hela artikeln här!

Andra som bloggat: Ung Vänster, Esbati, Fagerlund, Politik och Poesi, Rödgrönt Samarbete, Broberg, Sjölander, Ett hjärta rött, Storstad, Alliansfritt Sverige, Kulturbloggen, GP:s ledarblogg
I medierna: DN, GP, SvD1, SvD2, Newsmill

tisdag 9 mars 2010

Högerpolitik missgynnar kvinnor



Bloggen Veckans graf toppar med ovanstående denna vecka.
Grafen visar hur den årliga inkomsten är fördelad mellan män och kvinnor i Sverige. En inkomst på noll kronor/år är placerad längst till vänster och en inkomst på en miljon kronor/år är placerat längst till höger. Den blåa halvan visar hur många procent män som har en specifik inkomst och den röda representerar hur många kvinnor som återfinns i denna inkomstgrupp. Med finns även siffran på hur mycket av denna mandatperiods skattesänkningar som kommit respektive kön till del.
Ja, verkligheten ljuger inte. Högerpolitik missgynnar kvinnor.

Andra som bloggat: Veckans graf

måndag 8 mars 2010

Apropå kvinnor som tvingas städa

Läs Magnus Ljungkvist om avdraget för hushållstjänster,
I debatten om hushållsnära tjänster så får vi inte reda på att just journalister i storstadsområdet är en grupp som mycket frekvent använder sig av dessa tjänster och rut-avdrag. Skickliga journalister som Lena Mellin, Tomas Ramberg, Lena Smedsaas, Inger Arenander och Mats Knutsson har alla gjort avdrag. De har alltså haft möjligheten att intervjua de företrädesvis östeuropeiska kvinnor som arbetar i denna näring. Hur ser deras kunskap ut om svensk arbetsrätt? Känner de till hur sjukförsäkringen fungerar? Hur bor de? Vad är lönen? Hur ser karriärvägarna ut?
Läs hela här!

Andra som bloggat: Dagens Arena, Stockholmsvänstern, Kajsa Borgnäs, Rödgrönt samarbete, HBT-sossen, Waldau, Alliansfritt Sverige
I medierna: Newsmill, Fokus, Sydsvenskan, NSD, SvD