torsdag 28 januari 2010

SAAB-krisen väcker viktiga frågor

Då var SAAB-krisen över. Eller? Kommer Spyker, ett litet sportbilmärke med kända och okända finansiärer, kunna axla ansvaret för att driva ett bilföretag i SAAB:s klass? Frågorna är många.

En annan fråga som är värd diskussion är högerregeringens roll före, under och efter SAAB-krisen. Har Maud Olofssons näringspolitik hjälpt eller stjälpt? Vi minns alla Maud Olofssons pessimism när hon beskrev SAAB och de orsakerna bakom krisen i den svenska fordonsindustrin. Hon lockade inte direkt några intressenter med sin föraktfulla inställning till industrisverige. Sedan minns vi också hur hon semestrade i Sydafrika medan SAAB-anställda i Trollhättan gick i ovisshet över sin framtida försörjning.

Nu när affären gått i lås, som det heter, är Maud Olofsson snabbt ute med att leverera ryggdunkningar till sig själv och regeringen. Spel för gallerierna förstås, nu när Centerpartiet ser ut att gå en plågsam, långutdragen självdöd till mötes. Men vad hände egentligen med det där med att staten inte skulle äga några bilföretag?

Regeringen avsade sig snabbt ansvaret för att rädda jobben inom fordonsindustrin. 'Sverige är väl inte Sovjet, Venezuela och Norge heller?' var mentaliteten hos den samlade borgerligheten. Det som nu har skett är dock ett mardrömsscenario. Staten har gått in med lånegarantier på 4 miljarder kronor men har också avsagt sig all makt att styra produktionen, organisationen och kanske viktigast vinstfördelningen.

Av historien att döma kommer några fåtal att klara sig bra om olyckan skulle vara framme igen, medan SAAB-arbetarna återigen får stå mössa i hand och tigga hos en holländsk riskkapitalrisk och en oljeschejk från Abu Dhabi. För om SAAB-krisen kommer i repris kommer skattepengarna dämpa ägarnas fall medan verklighetens folk får falla fritt och landa hårt.

Den rödgröna oppositionen måste ha ett svar på detta. En rimlig väg är en att ta fram en plan som gör staten till en aktiv part i det svenska näringslivet. Det gäller såväl energisektorn med Vattenfall som behöver styras i hållbar riktning som den svenska (fordons)industrin där skattepengar måste via statligt ägande användas för att framtvinga en miljövänlig omställning.

Andra som bloggat: Jens Holm, Ett hjärta rött, Alliansfritt Sverige, Mats Engström, Nemokrati, Veronica Palm, Jöran Fagerlund, Peter Andersson, Dagens Arena, Svensson
I medierna: Fokus, SvD1, SvD2, SVT, DA, GT, AB, Resumé, DN1, DN2

1 kommentar:

anders sa...

ja en svensk trabant fabrik som FOLKET betalar är ju PRECIS vad vi behövde..

ett enormt ams projekt kallar varvskrisen 2.0

*varför tänka och bestämma själv när staten kan göra det åt dej?*