onsdag 27 januari 2010

Israel har kvävt fredsprocessen

Gaza

För ett tag sedan kunde man läsa min artikel om hur MUF:s Niklas Wykman på Facebook gjort reklam för en hemsida som försvarar Israels krigsbrott under Gaza-kriget. Då skrev jag,
Det är oklart varför MUF:s Niklas Wykman gör reklam för en hemsida som försvarar Israels krigsbrott. Den naturliga förklaringen är att Moderaternas ungdomsförbund har anslutit sig till den lilla klick extremister i Sverige som står ensamma med sitt försvar av Israels krigsbrott. Övriga världen har förstått att Israel begick krigsbrott under Gazakriget och denna staka internationella röst agerar nu därefter för att återupprätta folkrätten.
Artikeln besvarades av Anders Engström, administratör för den proisraeliska hemsidan, som anklagade mig dels för att inte blunda för fakta och dels för att använda palestinska Hamas som källa. Idag publicerar SVT Debatt min replik. Nedan ett kort utdrag,

Massakern i Gaza är alltså varken civilbefolkningens eller Hamas ansvar. Förvisso klassas Hamas raketbeskjutningar mot israeliska städer som krigsbrott ? något som även palestinska människorättsorganisationer påpekar. Men återigen; ansvaret för minst 1268 döda palestinier ligger hos ockupanten Israel. Det är ockupanten Israel som brutit mot fjärde Genévekonventionens artiklar 3, 27, 33, 50, 53, 56, 59 och 60.

Till sist kräver Anders Engström att palestinierna i Gaza ska ansluta sig till fredsprocessen. En berättigad fråga är vilken fredsprocess om åsyftas. Menar Engström den fredsprocess där Israel fortsätter den etniska rensningen av östra Jerusalem? Det är kanske utbyggnaden av de illegala bosättningarna på Västbanken som åsyftas?

Eller är möjligtvis de israeliska bosättarna, som ackompanjerade av israelisk militär under gårdagen invaderade den palestinska byn At-Tuwani, delar av Ensgtröms fredsprocessen? Nej, fredsprocessen har kvävts effektivt av ockupationsmakten Israel. Ett steg mot fred vore en oberoende granskning av Israels krigsbrott för att ställa de skyldiga inför rätta. En sak måste dock stå klart, palestinierna kommer att uppleva verklig fred den dagen ockupationen upphör.
Artikeln hittas i sin helhet här.

Besök också hemsidan för "22 sömnlösa nätter - en bok om kriget i Gaza" med bl.a. Naomi Klein, Ulf Bjereld, Catrin Ormestad, Per Gahrton och Mattias Gardell.

Andra som bloggat: Det Progressiva USA, Bitte Hammargren
I medierna: DN, NSD, GP, SVT

3 kommentarer:

Jesper sa...

Hur vore det om du talade sanning någon gång? Tror du inte att dina påstående kan verifieras?

"Gazas hälsoministerium" drivs av Hamas. Jag behöver nog inte informera dig om deras "trovärdighet", eftersom du redan svalt det med hull och hår.

Israel har en ID-lista med namn på alla som omkom i kriget i Gaza. Det är drygt 1100 personer varav 295 civila.

Men du försöker låtsas som att de driga 1000 alla är civila. Du vill få folk att tro att det på något sätt var fel att döda Hamasterrorister.

Självklart ska vi gratulera Israel till att hela 75 % av de omkomna var stridande terrorister -- en andel som få andra arméer klarar av i tätbebyggele där terrorgruppen agerae. Jämför Falluja i Irak där tusentals och åter tusentals civila dödades i strider mot terroristerna.

Naturligtvis är det tragiskt att en enda civilperson dödats. Men det ansvaret vilar i slutändan på Hamas och palestinierna som röstade in dem.

Gazakriget var en ovanligt lyckad israelisk seger, som äntligen kunde bromsa de palestinska angreppen mot israeler som pågått under de senaste åtta åren.

Misan sa...

Hur vore det om palestinierna anslöt sig till en fredsprocess som inte gick ut på att den ena parten ska utplånas? Hur vore det om palestinierna hade ett ledarskap som inte förhärligar terrorister och uppmuntrar barn via TV att bli "martyrer" genom att döda judar? Vilken parallellt universum lever du i? Har du aldrig läst Hamas' stadgar? Är det någon som kväver fredsprocessen så är det väl den part som bara ska ha och ha och ha och om man inte får det man vill ha (givetvis utan motprestation) då ska man döda döda döda - och så har man vänt på det och så är allting israelernas fel. Tada!

Mia sa...

Misan, palestinierna är redan anslutna till en sådan. Problemet är att Israels ledande parti har i sina stadgar att en palestinsk självständig stat *aldrig* får bildas. Israels premiärminister Netahnayhu krävde också i veckan att ockupationen måste bli permanent.

Hamas därmot har sedan 2006 sagt att de enbart önskar en palestinsk stat enligt 1967-års gränser. De ligger i linje med vad Sverige, FN och resten av omvärlden tyckerr.

Jesper ovan visar bara vilket hat han känner mot palestinier. Det hatet, känt från den israeliska bosättarrörelsen som skriver böcker om hur icke-judiska spädbarn får mördas, är det som idag satt stopp för alla möjligheter till fred.

När Israel lämnat det land de stulit och ockuperat från Syrien, Libanon och Palestina kommer det bli fred. Men Israelerna vill hellre ha krig.