onsdag 20 februari 2008

Avgångar

Igår kom nyheten om att Fidel Castro, Kubas president och överbefälhavare, avgår från presidentämbetet. Högertrollen skriker högst förstås. Väntat och tröttsamt.

Det finns ju mycket att säga om Castro, revolutionen som slände ut jänkarna med huvudet före och de framgångar och brister som Kuba präglas av idag. Esbati, Löfqvist, och Jinge har skrivit bra.

Personligen konstaterar jag att livet går vidare, med eller utan Fidel. När jag var liten var skildringar av den kubanska revolutionen och dess frontfigurer favoritläsning. Det var förstås något som ledde till en massa andra saker i form av politiskt aktivitet, ställingstaganden och ett hat mot orättvisor. Inte bara revolutionsromantik med andra ord. Dock är det så att Ches dagbok som han skrev under de sista dagarna i Bolivia är ett verk som jag aldrig kommer att kunna vifta bort. Det är mänskligt, det handlar om kampen mot orättvisor, kampen för personliga ideal och människans fysiska och mentala begränsningar.

I sitt sammanhang är det nödvändigt och viktigt att försvara de sociala framsteg som blev resultatet av den kubanska revolutionen. Ett land som har varit under ett ständigt embargo, som hotades militärt och faktiskt invaderades av en av världens supermakter (och sedan Sovjets kollaps, ständigt hotad av världens enda supermaket) mår förstås inte bra - varken ekonomiskt, politiskt eller socialt. Det förklarar varför Kubas politiska system är, ur ett demokratiskt perspektiv, tvetydig. Starka inslag av lokal demokrati och lokalt engagemang står in motsättning till en enpartistat. Det är samtidigt ofrånkomligt att Kuba är av inte minst symbolisk betydelse för de förtryckta massorna i Sydamerika och runt om världen. Landet har nästan en kultstatus och för människor som lever i botten av klasspyramiden, där det varken finns bröd eller demokrati, är Kuba ett ärligt föredöme - på kuba får du inte demokrati men du får sjukvård och utbildning. Bättre är inget, eller?

På tal om ledare som avgår, så har mitt distrikt Ung Vänster Göteborg och Bohuslän haft årskonferens. Därmed kom tre underbara år som ordförande för ett lika underbart distrikt till ända. I söndags valdes Zandra Skogsfors Valencia till ordförande. Ni kan läsa uttalanden osv här.
ETC har uppmärksammat ett av uttalandena här.

Inga kommentarer: