torsdag 31 augusti 2006

"UN: Israeli cluster bombs immoral"

Israeliska klusterbomber fortsätter att skörda liv
Så lyder rubriken på första sidan av Al Jazeeras nätupplaga. I svenska medier och från Israels försvare, nämliga den svenska borgerligheten, är det tyst som i graven.

FN riktar stark kritik mot Israels krig mot den libanesiska civilbefolkningen. "Chockerande och omoraliskt" lyder uttalandet. FN konstaterar att Israel systematiskt använt klusterbomber mot den libanesiska civilbefolkning. 90 % av dessa bomber fälldes inom de sista 72 timmarna innan vapenvilan påtvingad av FN-resolutionen 1701. Med andra ord ignorerade Israel det faktum att säkerhetsrådet var ense om en vapenvila och istället intensifierade bombningarna.

FN anger att 85 % procent av de fällda bomberna fälldes över södra Libanon - hela 359 enskilda nedslagningsplatser för klusterbomber har identifierats. Det finns förstås fog för att befara ännu fler döda civila under den närmaste tiden.

Nu när röjningsarbetet kommit igång samtidigt som ca 100 000 klusterbomber ligger utspridda över stora områden är risken för explosioner stor och resultatet förödanden. De som drabbas är hjälparbetare och civilbefolkning som söker efter anhöriga och tillhörigheter i ruinerna efter de israeliska bomberna. Det har redan rapporterats om 59 skadade och 13 döda efter vapenvilans iträdande.

Israels brott slutade inte med vapenvilan. Israels kränkningar har bara börjat!

1 kommentar:

olydig sa...

Att använda sig av klusterbomber är i sig vidrigt, men att strö ut dem när man vet att kriget är nära sitt slut är f*n i mig omänskligt och visar vilket avgrundsdjupt förakt för icke-israeliska människoliv sionisterna har.

Jag vill minnas att en proisraelisk blogg gjorde ett stort nummer av att Hizbollah skulle ha använt sig av bomber med små dankar som “sliter sönder precis allting i sin väg”.

Undrar vad de har att säga om Israels klusterbomber som kommer döda gott om små barn i framtiden..?


(För övrigt en väldigt bra debattartikel av Alice Åström i Aftonbladet om att Sverige ska skrota sina egna klusterbomber.)