torsdag 4 maj 2006

Munkavle

USA och EU fortsätter att isolera det ockuperade Palestina. Den demokratiskt valda regeringen, förkroppsligad av Hamas, har försatts med munkavle. Hittills har den norska regeringen haft modet att bjuda in representater från Hamas (se bland annat här och här). Den svenska regerigen och den svenske utrikesministern forstätter att hålla tyst och stilla rätta sig efter dekret från Vita huset. Situationen i de ockuperade områdena har nått en smärtgräns som i slutändan kommer att stärka de militanta grupperna. Den senaste självmordsattacken kan inte ses som en isolerad händelse utan som en direkt konsekvens av desperationen.

Jonas Lindberg, Ung Vänsters 1e vice ordf, skriver idag
Det som har hänt är att det palestinska folket i ett demokratiskt val röstat fram Hamas. Inte som stöd till självmordsbombningar och attacker mot civila utan som en reaktion mot korruption samt som ett uttryck för att Hamas varit dom som varit tydligast i sitt motstånd mot den israeliska ockupationen. EU och USA har därefter straffat det redan ansatta palestinska folket för sitt val genom att strypa allt form av bistånd. Palestinierna på dom ockuperade områdena står nu på kanten till en humanitär katastrof.

Folkpartiet har ju sedan länge gjort sig känd som den israeliska terrorregimens lobbyorganisation i Sverige. I samband med att bland annat Rwaida (mp) tagit initiatviet till att träffa Hamas ropar folkpartisten Birgitta Olsson
Så länge som Hamas inte erkänner staten Israels rätt att existera, tar avstånd från terrorhandlingar och inte respekterar ingångna avtal ska de varken stödjas finansiellt eller politiskt.
Men Lindberg ger svar på tal

Hyckleriet slår alla höjder när det ockupationsvänliga folkpartiet slår bakut och rasar mot att riksdagsledamöter vill ha dialog med Hamas. Men det är tydligen inget problem för folkpartiet att ha dialog med krigsförbrytarna i den israeliska regimen som är ansvariga för tiofaldiga värre terrorbrott än Hamas.
Folkpartiet väljer att stödja en regim som konsekvent bryter mot FN-resolutioner och folkrätten. Inte heller verkar bombhögern anse det vara ett problem att fortsätta ett diplomatiskt utbyte och nära samarbete med regeringen i Washington som inte bara förser den israeliska krigsmaskinen med vapen utan även själv är än insyltade i ockupationer av andra länder samt internerande av oskyldiga i koncentrationsläger som Guantanamobasen på Kuba.
Att säga att Hamas måste ta avstånd från våld och erkänna Israel är inget annat än endast en usel ursäkt för att kunna fortsätta avvisa all form av legitim befrielsekamp i Palestina som terrorism. Folkpartiet struntar i det dagliga förtryck och terror som Israel är ansvarig för. Israel har aldrig erkänt Palestina, och har långt ifrån ”tagit avstånd från våld”. Istället har Israel brutaliserat sin ockupation och gör sig dagligen skyldig till ett enormt våld, både militärt såväl som psykologiskt, mot det palestinska folket. Istället för att straffa ett ockuperat folk, vore det rimliga att stå upp för folkrätten i handling och på allvar stå upp för ett självständigt och fritt Palestina.


Det enda rimliga nu är att Eliasson bjuder in Hamas till UD. Den svenska regeringens feghet måste ta ett slut. Att möta en demokratiskt vald palestinsk regering är ett första steg!

Inga kommentarer: