tisdag 25 april 2006

Är de kommunister?

Jag blev häpen idag. Det presenteras en hel del rapporter nu för tiden. Bakom en del står diverse myndigheter och departement, bakom andra står andra organisationer. Det har till och med förekommit att borgerliga ungdomsförbund lekt med siffror och presenterat rapporter för att på ett genant anti-intellektuellt sätt föra fram sin propaganda (glömmer aldrig LUF:s rapport om Mellanöstern som kom för något år sedan. Tipsar er att läsa kapitlet om Iran. Skriven av en mellanstadieelev?).

Journalistikprofessorn Kent Asp vid Göteborgs universitet figurerar idag på DN Debatt. Rubriken är "Moderaterna största partiet bland samhällsjournalisterna" och han skriver att miljöpartiet är överrepesenterad bland journalister och att sossar knappast kan synas till i tidningsredaktionerna. Sedan kommer följande påstående
"Journalisternas politiska representativitet är naturligtvis i sig av stort intresse. Men den viktigaste frågan är om den bristande representativiteten hos journalistkåren har någon betydelse - om överrepresentationen för miljöpartiet och vänsterpartiet och underrepresentationen för moderaterna och socialdemokraterna slår igenom i den politiska nyhetsrapporteringen."

Var har Asp befunnit sig senaste åren? Antingen har han inte sett på TV, läst tidningar eller lyssnat på radio på ett tag eller så tycker han ändå att medierapportering om vänsterpartiet är vinklad - till vänsterpartiets fördel!
Nu kanske jag målar fan på väggen. Han återhämtar sig från fadäsen och medger att

En annan inflytelserik grupp är de journalister som har till huvuduppgift eller enda uppgift att dagligen följa och rapportera om politik, ekonomi och samhälle. Och det gäller särskilt den mycket begränsade grupp av specialinriktade journalister som står för huvuddelen av den nationella rapporteringen om politik - journalister som är verksamma i Stockholm inom medier med riksspridning. Det vill säga journalister som varje dag rapporterar om politik och ekonomi i nyhetsmedier som direkt eller indirekt når ut till hela svenska folket.I denna inflytelserika grupp av journalister är moderaterna största parti. Andelen moderatsympatisörer är ungefär lika stor som hos allmänheten. Folkpartiet är något mindre, men andelen folkpartisympatisörer är nästan dubbelt så stor som hos allmänheten.

Are you surprised? Det krävs inte mycket hjärngympa för att dra slutsatsen att politiska kommentatorer i etablerad media (dagstidningar och TV) är borgerliga i sin analys av samhällsströmningar. Vilka politiska frågor som lyfts upp och analyseras tenderar också vara till de borgerliga partiernas fördel.
Esbati har ju granskat fenomenet ganska länge. Här är några tips därifrån: 1, 2, 3 och 4.

Inga kommentarer: