tisdag 25 april 2006

Mission:Iran frågar 'Varför inte?'

Läs Mission:Iran idag.
Den amerikanska administrationen har ihärdigt hävdat och fortsätter att hävda att den iranska regimen utvecklar kärnvapen. Samtidigt har inga bevis framförts (se här och här).
Situationen påminner i mångt och mycket om det politiskt-diplomatiska förspelet till USA's invasion av Irak. Saddam Hussein sades ha massförstörelsevapen och Irak skulle angripa sina grannländer eller landets minoriteter. Halabja är ett väldokumentrad tragedi och Iran-Irak-kriget krävde över en miljon människoliv. Det som mindre väldokumenterat dock känt är det amerikanska stödet till
Hussein under 80-talet.

Och slutligen, det viktigaste
De iranska oljekällorna är inte oändliga. En dag kommer de att ta slut. Att utveckla civilkärnkraft för att upprätthålla landets infrastruktur, industri och offentliga sektor är helt rätt väg att gå. Istället för att bränna olja för att producera elektricitet borde Iran sälja sin olja för att få största möjliga avkastning. I ett reellt demokratiskt Iran, vilket måste vara ett mål, skulle sådana invensteringar och inkomster komma det iranska folket till del.

Inga kommentarer: