torsdag 19 januari 2006

Frontorganisationer mot slöjan

I veckan arrangeras Vita Nejlikors festival för fjärde gången. Festivalen hedrar minnet av Fadime Sahindal. Men arrangörerna, tre frontorganisationer till Iranska "Arbetarkommunistiska" partiet, fokuserar på sin islamofobiska propaganda. Jag och Nazem Tahvilzadeh har skrivit om detta i dagens GöteborgsPosten.
Arrangörerna deltar ofta i integrationsdebatten där deras käpphäst är kritik mot det mångkulturella och den "kulturrelativistiska" synen på rättigheter som det moderna Sverige i blindo lurats in i av världens mörka krafter; de religiöst utövande muslimerna.I samma tonart går analysen av hedersbrotten. Här belyses inte patriarkala strukturer i samhälle och familj som orsak till kvinnors underordning, utan en "icke-modern" och "ociviliserad", av islam berättigad, tradition i familjer med rötter från främst Mellanöstern. En analys som går hand i hand med islamofobiska, imperialistiska strömningar som i dag legitimerar ockupationen av Irak och Palestina, ett anfallskrig mot Iran och åsiktsregistrering av muslimska elever på svenska gymnasieskolor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När övergavs selularismen? Du använder ordet "islamofobi", vad menas med det. Ska man inte få vara ateist? Ska man inte få vare antitheist? Får jag inte kritisera religion längre? Alla religioner är olika verisioner av samma osanning!

Masoud sa...

Bra artikel! Det är bra att ni säger emot. De får aldeles för mycket utrymme i media bara för deras reaktionära arbetssätt.

ses till helgen kanske? Ha det gott!