fredag 2 juli 2010

Sanktioner mot Iran verkningslösa

Barack Obama har satt sin signatur under en lag om hårdare sanktioner mot den iranska regimen. De amerikanska sanktionerna säga ligga utanför de sanktioner som FN redan infört. Målet är att kraftigt begränsa Irans tillgång till oljeprodukter som bensin och flygbränsle samt strypa landets bankverksamhet på ett internationellt plan.

Obama-administrationen har vid ett flertal tillfällen poängterat att sanktioner mot Iran ska ha som huvudsyfte att angripa och försvaga regimens institutioner. En sådan institution som nämnts är Revolutionsgardet som idag inte bara åtnjuter militär makt utan har kontroll över väsentliga delar av den iranska ekonomin. Dock visar tidigare exempel att sanktioner är ett trubbigt vapen mot länder som redan befinner sig ute i kylan. De som får bära upp sanktionerna mot den iranska oljesektorn är de oljearbetare som redan idag arbetar under mycket svåra förhållanden. Sanktionerna drabbar också anställda inom den utbredda transportsektorn. Regimen kommer fortsatt att komma lindrigt undan genom utbyte med länder som vill underminera USA:s och EU:s globala maktposition. Utbytet med Ryssland och Kina är utbrett.

Sanktionerna framstår också som ytterst inkonsekventa i iraniers ögon. Trots regimens försök att stänga ute omvärlden har iranier tillgång till utländska medier, oftast via satellit. Och nyhetsflödet utifrån visar gång på gång att EU och USA agerar utifrån dubbla måttstockar när sanktioner införs mot olika länder. Ett ständigt aktuellt exempel är Israel som innehar världsrekord i brott mot FN-stadgar och -resolutioner. För Mellanösterns folk framstår det som hyckleri när USA och EU frikänner dessa brott samtidigt som sanktioner införs mot en rad andra länder i regionen.

Obama kan därför sluta hoppas på att iranier en dag ska vakna och stödja hans sanktioner, i synnerhet när det i själva verket är samma folk som tvingas betala det höga priset för Obamas misslyckade Mellanösternpolitik.

För mera läsning om sanktioner mot Iran, läs Muhammad Sahimis utmärkta genomgång från januari på Tehran Bureau.

Andra som bloggat: Enduring America
I medierna: DN, SVT

Inga kommentarer: